МЕТОД АНАЛІЗУВАННЯ ВИМОГ ДО СИСТЕМ УПРАВЛІННЯ ІНФОРМАЦІЙНОЮ БЕЗПЕКОЮ - Tsurkan, Vasyl (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2020)
Розглянуто процес аналізування вимог до систем управління інформаційною безпекою. Показано обов’язковість дотримання їхнього переліку настановам міжнародного стандарту ISO/IEC 27001. Завдяки цьому надається впевненість зацікавленим сторонам належного управління ризиками інформаційної безпеки з прийнятним рівнем. Це обумовлюється врахуванням внутрішніх і зовнішніх обставин впливання на мету та досягнення очікуваного результату діяльності організацій. До того ж визначенням зацікавлених сторін, їхніх потреб та очікувань від розроблення систем управління інформаційною безпекою. При цьому встановлено, що нині здебільшого зосереджується увага на врахуванні вимог до процесу розроблення даних систем або до забезпечення інформаційної безпеки в організаціях. При цьому поза увагою залишено перетворення потреб, очікувань і пов’язаних з ними обмежень зацікавлених сторін у відповідне системне рішення. Ці обмеження подолано завдяки методу аналізування вимог до систем управління інформаційною безпекою. Його використання дозволяє на основі потреб, очікувань і пов’язаних з ними обмежень зацікавлених сторін визначити відповідні твердження за встановленими синтаксичними формами. Кожне з них перевіряється стосовно правильності формулювання і відповідності характеристикам як індивідуальної вимоги, так і набору вимог. Для їх систематизування, встановлення відношень використано графічну нотацію SysML. З огляду на це вимогу розглянуто як стереотип класу з властивостями та обмеженнями. Для встановлення взаємозв’язків між вимогами використано відношення. Їхнє поєднання відображається діаграмою у графічній нотації SysML і, як наслідок, дозволяє специфікувати вимоги до систем управління інформаційною безпекою. У перспективах подальших досліджень планується на основі запропонованого методу розробити її логічну структуру.