КЛАСИФІКАТОР КІБЕРЗАГРОЗ ІНФОРМАЦІЙНИХ РЕСУРСІВ АВТОМАТИЗОВАНИХ БАНКІВСЬКИХ СИСТЕМ - Yevseiev, Serhii; Rzayev, Khazail; Mammadova, Tamilla; Samedov, Firuz; Romashchenko, Nataliia (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2018)
Сучасний розвиток високих технологій та обчислювальної техніки значно посилив розвиток автоматизованих банківських систем (АБС) організацій банківського сектору (ОБС) та дозволив синтезувати інформаційні і комунікаційні технології щодо їх формування. Однак ера високих технологій поширила спектр загроз на банківські інформаційні ресурси (БІР), загрози набули ознак гібридності та синергізму. В цих умовах актуальним питанням при формуванні системи управління інформаційної безпекою (СУІБ) в організаціях банківського сектору є формування і аналіз сучасних загроз. З метою узагальнення підходу класифікації гібридних кіберзагроз на складові безпеки: інформаційну безпеку (ІБ), кібербезпеку (КБ), безпеку інформації (БІ) банківських інформаційних ресурсів в роботі пропонується удосконалений класифікатор загроз банківських інформаційних ресурсів з урахуванням рівнів моделі ISO\OSI в автоматизованих банківських системах, направленості загроз на послуги безпеки та їх критичності збитку. В статі проаналізовані сучасні міжнародні стандарті і нормативні документи Національного банку України з питань безпеки банківських інформаційних ресурсів. На основі проведеного аналізу пропонуються оцінки показників ступеня небезпеки зловмисників і ступеня реалізації захисних заходів в умовах дії сучасних гібридних кіберзагроз.