ОСОБЛИВОСТІ УПРАВЛІННЯ ПРОЄКТАМИ У СФЕРІ КІБЕРЗАХИСТУ - Andreichenko, Andrii; Нorbachenko, Stanislav; Dykyi, Oleh (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2020)
У статті проведено концептуальну оцінку існуючого визначення терміну «проєкт» та вдосконалено його управлінське тлумачення. Сформульовано основні сутнісні характеристики проєкту, наведено відповідний категоріальний апарат, що дозволяє систематизувати проєктну діяльність та адаптувати її під різні об’єкти застосування. Зокрема, зроблена спроба уточнити визначення проєкту для сфери кібербезпеки та кіберзахисту. Визначено процеси, що впливають на проєктну діяльність на рівні держави, регіонів та окремих підприємств. Доведено, незважаючи на те, що проблеми кіберзахисту поступово зміщуються на державний рівень в контексті національної безпеки, проєктна діяльність в означеній сфері відбувається, насамперед, на рівні окремих суб’єктів господарювання. Здійснено наукову оцінку кіберпростору в якості середовища для проєктної діяльності. Виокремлено такі особливості проєктів у сфері кіберзахисту як підвищений рівень впливу з боку держави, складність стадії ініціації, критичне значення термінів реалізації, значна диференціація за бюджетом, необмежена кількість можливих учасників, високий рівень персоніфікації, складність у розрахунках показників ефективності. Визначено ключові завдання управління проєктами в сфері кібербезпеки: формулювання основної мети проєкту та ранжирування його цілей, визначення необхідних обсягів та джерел фінансування, оцінка проєктних ризиків, підбір виконавців проєктних робіт, складання графіку реалізації проєкту, визначення потреби у ресурсах, забезпечення контролю тощо. Сформовано пропозиції щодо оптимізації процесів управління проєктами в сфері кіберзахисту. Наголошено на перспективності використання послідовних методів управління проєктами, за рахунок спрощеної комунікації із замовниками, можливістю чітко розділити процес впровадження систем кіберзахисту на певні етапи, а також впровадити на означених етапах ефективний механізм моніторингу та контролю.