ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ІНФОРМАЦІЙНОЇ БЕЗПЕКИ В БЕЗДРОТОВИХ СЕНСОРНИХ МЕРЕЖАХ - Karpenko, Andrii; Bondarenko, Tetiana; Ovsiannikov, Viacheslav; Martyniuk, Valerii (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2020)
У даній роботі розглянута проблема забезпечення інформаційної безпеки в бездротових сенсорних мережах. Проведено аналіз існуючих рекомендацій по забезпеченню інформаційної безпеки в бездротових сенсорних мережах. Виявлено, що одна з ключових проблем забезпечення інформаційної безпеки полягає в апаратних обмеженнях сенсорних вузлів мережі. Обґрунтовано, що використання більш складних криптографічних механізмів захисту викличе збільшення навантаження на мережу. Наведено вимоги для забезпечення безпеки та їх опис. Розглянуто основні групи і типи загроз інформаційної безпеки в бездротових сенсорних мережах. Представлено класифікацію атак і захисту бездротових сенсорних мереж згідно моделі OSI. Розглянуто і проаналізовано існуючі рішення по забезпеченню інформаційної безпеки. Виявлено недоліки та вразливості розглянутих рішень. Розглянуто метод криптографії з відкритим ключем, виявлені основні переваги та недоліки даного методу. Проведено аналіз та порівняння методів шифрування ECC і RSA. Обгрунтовано, що використання ECC в бездротових сенсорних мережах більш ефективно, ніж RSA. Розглянуто метод криптографії з симетричним ключем, зазначені основні переваги та недоліки даного методу. Виявлено, що криптографічні методи з використанням симетричного ключа є більш пріоритетними для використання в бездротових сенсорних мережах. Розглянуто протоколи управління криптографічними ключами в бездротових сенсорних мережах. Наведено класифікацію протоколів управління ключами. Розглянуто протоколи безпечної маршрутизації. Наведено класифікацію протоколів безпечної маршрутизації. Розглянуто методи безпечної агрегації даних. Виявлено протиріччя між вимогами до конфідиційності та агрегування даних. Розглянуто метод визначення вторгнень, виявлені основні переваги та недоліки даного методу. Результати даної роботи доцільно використовувати при проектуванні бездротових сенсорних мереж.