АНАЛІЗ ВИКОРИСТАННЯ ПРОГРАМНИХ ПРИМАНОК ЯК ЗАСОБУ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ІНФОРМАЦІЙНОЇ БЕЗПЕКИ - Opirskyy, Ivan; Vasylyshyn , Sviatoslav; Piskozub , Andrian (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2020)
У цій статті проаналізовано використання програмних приманок як активу захисту інформації. Проведено ретельне дослідження типів приманок, їх переваг та недоліків, можливих порушень безпеки, конфігурації та загальної ефективності системи. Часто на карту поставлений весь електронний бізнес організації, і навіть при найнадійнішій системі захисту стовідсоткова гарантія невразливості внутрішніх даних компанії не буде надана в принципі. Залежно від цілей, які переслідує програмна приманка, вона може мати різні параметри конфігурації, починаючи від програмних рівнів, які не потребують великих налаштувань, і закінчуючи складними апаратними комплексами. Залежно від рівня складності приманки та її можливостей їх можна класифікувати на три групи: слабкі, середні та сильні рівні взаємодії. Окрім суто практичного застосування Honeypot, описаного вище, не менш важливою є й інша сторона питання - дослідження. На жаль, однією з найбільш актуальних проблем професіоналів безпеки є брак інформації. Хто загрожує, чому вони атакують, як і якими засобами вони користуються - ці питання дуже часто не мають чіткої відповіді. Поінформовані засоби озброєні, але у світі безпеки такої інформації не вистачає - джерел даних немає. Це дуже рідкісний сценарій, оскільки ніхто не може навіть теоретично допустити можливість використання пастки як стартової точки для нападу на інші об'єкти. Якщо дозволено використовувати Honeypot для підключення до віддалених хостів, зловмисник зможе атакувати інші системи, використовуючи IP-адресу пастки як джерело атаки, що з юридичної точки зору спричинить серйозні проблеми. Така можливість може бути заборонена або контрольована, але якщо вона заборонена, вона може здатися зловмисникові підозрілою, а якщо вона існує, але контролюється, зловмисник може оцінити обмеження або заборонені запити на основі інформації отримавши, зробіть висновок, що об'єкт, що атакується, є пасткою.