ВДОСКОНАЛЕННЯ КРИПТОСИСТЕМИ NTRUENCRYPT: ПРОЕКТУВАННЯ ТА ОЦІНКА ЕФЕКТИВНОСТІ - Ilyenko , Anna; Ilyenko , Sergii; Prokopenko , Olena (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2020)
На сьогодні криптографічні системи забезпечують безпечний зв'язок між користувачами. У цій роботі ми описуємо існуючі криптографічні системи, такі як: системи, засновані на складності факторизації великого цілого числа (RSA); системи, засновані на складності розв'язку дискретного логарифму в кінцевому полі Галуа (eigamal, DSA); системи, засновані на складності розв’язування дискретного логарифму в групі точок еліптичної кривої (ECC); системи на базі решітки (NTRU). Автори зосереджують свою увагу на алгоритмі шифрування та дешифрування ntruencrypt. Криптосистема з відкритим ключем ntruencrypt гарантує цілісність та конфіденційність інформації при передачі, зберіганні та обробці інформаційних повідомлень в сучасних комп’ютерних системах та мережах. Проведені дослідження криптосистем з відкритим ключем дали змогу визначити шлях удосконалення криптосистеми з відкритим ключем ntruencrypt. У цій роботі ми представляємо удосконалену криптосистему з відкритим ключем ntruencrypt, яка базується на правильному виборі параметрів p та q. Автори дійшли висновку, що, щоб зменшити різницю між довжиною зашифрованого та відкритого тексту, необхідно взяти p і q ближче один до одного. У той же час необхідно враховувати, що при занадто близьких значеннях p і q криптосистема може бути ослаблена. Основною відмінністю між запропонованими схемами було зменшення розміру зашифрованого тексту, що може мінімізувати час на операції шифрування та дешифрування. Як результат - програмна реалізація процедури шифрування та дешифрування удосконаленої криптосистеми з відкритим ключем ntruencrypt з використанням мови програмування Ruby 1.9.3 була отримана за допомогою бібліотеки cryptolib. Удосконалений алгоритм стане ідеальним інструментом для забезпечення конфіденційності інформації за допомогою «хмарних» обчислень, оскільки захист інформації від несанкціонованого доступу є однією з найактуальніших проблем. Далі автори планують ряд науково-технічних рішень для розробки та впровадження ефективних методів, інструментів для задоволення вимог, принципів та підходів до кібербезпеки та криптосистем для забезпечення цілісності та конфіденційності інформації в експериментальних комп’ютерних системах та мережах.