ПРОБЛЕМИ ТА ЗАГРОЗИ БЕЗПЕЦІ ІоТ ПРИСТРОЇВ - Opirskyy, Ivan; Holovchak , Roman; Moisiichuk , Iryna; Balianda , Tetyana; Haraniuk , Sofiia (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2021)
Інтернет речей або IoT - це мільярди фізичних пристроїв підключених до Інтернету. Його основна передумова - це просто розширений тип підключення, який потім може бути використаний як основа для виконання всіх видів функцій. IoT описує мережу фізичних об'єктів - "речей", які вбудовані в датчики, програмне забезпечення та інші технології з метою підключення та обміну даними з іншими пристроями та системами через Інтернет. Проблеми захисту систем які, включають використання IoT пристроїв досліджуються багатьма науковцями та спеціалістами цієї галузі, проте в сучасному світі далеко не кожна компанія-виробник готова заявити про вразливості і загалом незахищеність своїх продуктів (пристроїв). У всьому середовищі IoT, від виробників до користувачів, все ще існує багато проблем безпеки IoT, таких як: норми виготовлення, управління оновленнями, фізичне загартовування, знання та обізнаність користувачів. У цій статті проведено дослідження вразливостей систем інтернету речей. Проведено аналіз технологій передачі інформації IoT пристроїв (зокрема ZigBee, Signfox та Bluetooth). Визначено та проаналізовано найпоширеніші загрози, з якими може зустрітися користувач. Встановлено також, що зазвичай не лише виробник створює загрози безпеці IoT пристроїв. Також наведено ряд порад для користувачів, котрі хочуть знизити ризик витоку даних, пов’язаний із вразливостями систем інтернету речей. Нажаль, неодиничними випадками є некоректне налаштування, використання та зберігання таких приладів. Надзвичайно поширеним явищем є відмова користувача від оновлення програмного забезпечення, що в свою чергу залишає відкритими ті вразливості, які виробник намагається усунути. Основною метою статті є визначення причин виникнення загроз безпеці пристроїв інтернету речей, шляхом аналізу технологій передачі даних, аналіз самих загроз, визначення найкритичніших із них та шляхів зменшення ризиків викрадення даних