ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНІ ДОСЛІДЖЕННЯ ВПЛИВУ ЕКРАНІВ І ЗАСОБІВ ЗАХИСТУ НА РІВЕНЬ АКУСТИЧНОГО СИГНАЛУ У ПРИМІЩЕННІ ІЗ СКЛЯНИМИ ТА МЕТАЛОПЛАСТИКОВИМИ КОНСТРУКЦІЯМИ - Astapenia, Volodymyr; Martseniuk, Maksym; Shevchenko, Svitlana; Skladannyi, Pavlo; Martseniuk , Yevhen (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2021)
У цифровий етап розвитку світу інформація постійно розширює свої грані можливостей. І тому обмін інформацією виступає провідною складовою постійних змін у житті. Хоча людство поступово переходить на застосування електронних технологій, акустична інформація досі відіграє одну із ключових ролей в інформаційному обігу. Це стосується службового спілкування у державних установах аж до найвищого рівня, ділових контактів у комерційних структурах та приватного спілкування між людьми. Процес передачі інформації у акустичній формі несе за собою небезпечні наслідки. Застосування відповідних пристроїв на кшталт акустичного мікрофона направленої дії або акустичних антен засобів технічної розвідки, які можуть знаходитись за межами об’єкту інформаційної діяльності, створює можливість несанкціонованого отримання відомостей, які не повинні потрапити до третіх осіб. Тому завдання із вияву та захисту каналів витоку інформації, в тому числі і акустичних, з кожним днем набуває нового ступеня важливості. Охорона приміщення або будівлі, де регулярно циркулює акустична інформація, передбачає комплекс створення організаційних та технічних заходів і засобів захисту інформаційного обігу, що враховує особливості розташування та облаштування об’єкту. Дане дослідження передбачає вивчення залежності рівня акустичного сигналу від способів запобігання витоку інформації акустичним каналом, до яких входить вібраційне зашумлення засобами технічного захисту та покриття підручними матеріалами (екранування) огороджувальних конструкцій об’єктів інформаційної діяльності (ОІД). Експеримент визначає ступінь впливу густини, звукопоглинаючих властивостей матеріалів та їх комбінацій на акустичні коливання, джерело яких знаходиться в ОІД. За об’єкт дослідження було взято базове приміщення, де огороджувальними конструкціями є стіни з вікнами та дверми, стеля та підлога. Також варто звернути увагу на те, що виміри акустичного сигналу виконувались не в цілковитій тиші, що безпосередньо вплинуло на точність отриманих результатів. Такий крок був здійснений для того, щоб якнайкраще відтворити умови, в яких найчастіше працюють зловмисники.