МЕТОДИКА МІНІМІЗАЦІЇ ВИТРАТ НА ПОБУДОВУ БАГАТОКОНТУРНОЇ СИСТЕМИ ЗАХИСТУ НА ОСНОВІ ГЕНЕТИЧНОГО АЛГОРИТМУ - Chubaievskyi, Vitaliy; Lakhno, Valery; Kryvoruchko, Olena; Kasatkin, Dmytro; Desiatko, Alona; Blozva, Andrii; Gusev, Boris (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2021)
У статті викладена методика багатокритеріальної оптимізації витрат на систему захисту інформації об'єкта інформатизації. Методика базується на застосуванні модифікованого генетичного алгоритму VEGA. Запропоновано модифікований алгоритм рішення задачі БКО параметрів багатоконтурною системи захисту інформації об'єкта інформатизації, який дозволяє обґрунтовувати оптимальні параметри компонентів СЗІ з урахуванням обраних експертом пріоритетних метрик кібербезпеки ОБІ. На відміну від існуючого класичного алгоритму VEGA, в модифікованому алгоритмі додатково застосовані принцип Парето, а також новий механізм селекції примірників популяції. Принцип Парето застосовується для кращої точки. У цій точці рішення, трактуються як найкращі, якщо за однією з метрик кібербезпеки є поліпшення, а по інший метриці (або метриках) буде відповідно не гірше. Новий механізм селекції на відміну від традиційної, передбачає створення проміжної популяції. Формування проміжної популяції відбувається в кілька етапів. На першому етапі перша половина популяції формується на основі метрики - частка вразливостей об'єкта інформатизації, які усунуті в установлені терміни. На другому етапі друга половина проміжної популяції формується на основі метрики - частка ризиків, які неприпустимі для інформаційних активів об'єкта інформатизації. Далі ці частини проміжної популяції змішуються. Після змішування формується масив номерів і виробляється змішування. На заключному етапі селекції для схрещування будуть братися екземпляри (індивіди) за номером з цього масиву. Номери вибираються випадково. Ефективність застосування даної методики підтверджена практичними результатами