ПРОБЛЕМА ПІДГОТОВКИ ФАХІВЦІВ З КІБЕРБЕЗПЕКИ: ПРИКЛАДНА СПРЯМОВАНІСТЬ МАТЕМАТИЧНИХ ДИСЦИПЛІН - Rotanova , Nataliia; Shabelnyk , Tetiana; Krivenko , Serhii; Lazarevska , Yulianna (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2021)
В дослідженні обґрунтовано існування нагальної потреби у підготовці кваліфікованих фахівців здатних у стислі терміни реагувати на кіберінциденти та протидіяти кіберзагрозам, проводити аудити станів та створювати ефективні системи управління інформаційною безпекою та кібербезпекою. Метою роботи є розкриття шляхів та особливостей організації вивчення циклу математичних дисциплін з метою ефективної професійної підготовки здобувачів вищої освіти спеціальності 125 «Кібербезпека». Розглянуто роль математичної складової кібербезпеки та питання про організацію навчального процесу з циклу математичних дисциплін з метою ефективної професійної підготовки майбутніх фахівців з кібербезпеки. Зроблено висновок, що більшість професійно-орієнтованих дисципліни, які забезпечують базові знання з усіх аспектів захисту інформації ґрунтуються на фундаментальній математичній підготовці. В дослідженні аргументовано, що прикладні задачі, які вирішуються здобувачами спеціальності 125 «Кібербезпека» мають задовольняти методичній вимогі щодо реального практичного змісту, який забезпечує ілюстрацію практичної цінності і значущості набутих математичних знань у сфері інформаційної та/або кібербезпеки. Вирішення проблеми підвищення якості математичної підготовки здобувачів розглянуто за рахунок використання внутрішньо-предметних й міжпредметних зв’язків, впровадження прикладної спрямованості математичних дисциплін та принципу наступності. В роботі наведено приклади професійно спрямованих завдань, які пропонуються до розв’язання здобувачам вищої освіти спеціальності 125 «Кібербезпека» під час вивчення математичних дисциплін. Доведено, що впровадження прикладної спрямованості математичних дисциплін створює необхідні умови та залучає здобувачів до професійної сфери, що є важливим кроком на шляху до підвищення якості підготовки фахівців з кібербезпеки.