ДОСЛІДЖЕННЯ СИСТЕМИ НА УРАЗЛИВІСТЬ ДО МІТМ - АТАКИ ЗА ДОПОМОГОЮ СТВОРЕННЯ FAKE AP - Krivenko, Serhii; Rotaniova , Natalya; Lazarevska, Yulianna; Karpenko , Ulyana (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2021)
Проблеми кібербезпеки стають щоденною загрозою для бізнеса та користувачів Інтернету. Сфера кібербезпеки постійно змінюється, але очевидно, що кіберзагрози стають все більш серйозними і відбуваються все частіше. Статистичні дані про кількість здійснених кібератак за результатом 2020 року показав різкий сплеск кіберзлочинності. Останнім часом в галузі інформаційної безпеки переважна кількість інцидентів пов’язана в атаками на різні розподілені інформаційні системи. При цьому значну кількість успішних атак складають атаки, проведені за допомогою атак типу «Man in the middle» (MITM). МІТМ – атаки небезпечні тим, що за їх допомогою зловмисники отримують доступ до конфіденційної інформації, не тільки компаній але і звичайних користувачів. Тому метою цієї статті є дослідження видів МІТМ – атак, а також розробка рекомендації щодо протидії такими видам атак. Дослідження проведено з використанням методів аналізу та опису. Об’єктом дослідження є MITM-атаки. Предметом дослідження є визначення способів протидії атакам типу МІТМ. В результаті проведеного дослідження розглянуто основні типи та описано методику проведення МІТМ – атак. Результатом проведеного дослідження стала розробка рекомендації для протидії МІТМ – атакам. Запропоновані методи попередження атак «Людина посередині» можуть забезпечити високий рівень безпеки комп’ютерної мережі. Дане дослідження буде корисно запропонованими способами запобігання здійснення МІТМ – атак, не тільки для адміністраторів безпеки, а також користувачам мережі Wi-Fi, які намагаються захистити свої персональні данні. Також результати дослідження можуть бути використані для розробки більш досконалого програмного забезпечення, яке може підвищити рівень безпеки комп’ютерної мережі