МАТЕМАТИЧНІ МЕТОДИ В КІБЕРБЕЗПЕЦІ: ГРАФИ ТА ЇХ ЗАСТОСУВАННЯ В ІНФОРМАЦІЙНІЙ ТА КІБЕРНЕТИЧНІЙ БЕЗПЕЦІ - Shevchenko, Svitlana; Zhdanovа, Yuliia; Skladannyi, Pavlo; Spasiteleva, Svitlana (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2021)
Дана стаття присвячена проблемі застосування теорії графів в системах кібербезпеки та носить оглядовий характер. Широке проникнення математичних методів у розробку інформаційних технологій характеризує сучасний етап нашого суспільства. Серед математичних методів, що застосовують в інформаційній та кібернетичній безпеці, велику нішу складають графові технології. Струнка система спеціальних термінів і позначень теорії графів дозволяє просто і доступно описувати складні і тонкі речі як геометрично, так і алгебраїчно. Граф є математичною моделлю найрізноманітніших об’єктів, явищ і зв’язків між ними. Цим і обґрунтовано вибір та актуальність даного дослідження. В статті викладено основні елементи теорії графів, широку сферу їх впровадження та проведено історичний ракурс розвитку цієї теорії. Аналіз наукових праць дозволив визначити основні напрями застосування властивостей, характеристик графів та графових алгоритмів в інформаційній та кібернетичній безпеці. Серед них виділено дослідження, пов’язані із застосуванням графів в інформаційних системах та у програмуванні; з моделюванням, аналізом та застосуванням графів атак; з криптографічними перетвореннями; з побудовою дерева рішень у задачах прийняття рішень в умовах ризику і невизначеності. Доведено, що уміння оперувати методами графових технологій сприяє розвитку програмних і технічних засобів захисту інформації. Розглянуті підходи до застосування теорії графів в інформаційній та кібернетичній безпеці можуть бути впроваджені під час вивчення дисципліни «Спеціальні методи в системах безпеки: дискретна математика» для студентів спеціальності 125 Кібербезпека, а також при підготовці фахівців у процесі науково-дослідної роботи або курсової чи дипломної роботи. Підвищуючи професійну спрямованість навчання, майбутні кібербезпечники отримують ґрунтовні знання фундаментальних дисциплін.