ФОРМАЛІЗАЦІЯ ІНФОРМАЦІЙНИХ ПОТОКІВ ДЛЯ ЗАХИСТУ ОПЕРАЦІЙНИХ СИСТЕМ СІМЕЙСТВА BSD ВІД НЕСАНКЦІОНОВАНОГО ДОСЛІДЖЕННЯ - Gnatyuk, Sergiy; Verkhovets, Oleksii; Tolbatov, Andrii; Krasovska, Yevheniia (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2021)
Сьогодні спостерігається збільшення кількості та підвищення складності кібератак на об'єкти критичної інфраструктури. Це зумовило актуалізацію питання захисту систем, які є критично важливими для забезпечення національної безпеки. Програмне забезпечення (ПЗ), у тому числі операційні системи (ОС), розглядаються, як ресурс критичної інформаційної інфраструктури держави, яка як правило, будується на захищених ОС (UNIX-подібних, ОС сімейства BSD, Linux). Але будь-які ОС та користувацьке ПЗ мають недоліки та проблеми з безпекою на різних рівнях. Актуальним є моделювання інформаційних потоків в ОС, що дозволить більш ефективно виявляти загрози безпеці інформації, реалізувати превентивні і контрзаходи. З цих позицій, у роботі було проведено аналіз сучасних досліджень у напрямку захисту ОС та користувацького ПЗ, що дозволив виявити кілька базових напрямків, серед яких дослідження впливу шкідливого ПЗ на ОС та користувацьке ПЗ; аналіз уразливостей, а також дослідження загроз і ризиків. Проведений аналіз показав, що відкритими залишаються питання, пов’язані з урахуванням особливостей побудови та інформаційних процесів конкретної ОС, а також відсутністю адекватних математичних моделей, котрі можуть бути застосовані для різних систем захисту з метою одержання кількісних характеристик для порівняння параметрів систем захисту. Також, було розроблено структурно-аналітичні моделі інформаційних потоків ОС сімейства BSD, що дає можливість формалізувати інформаційні процеси досліджуваної операційної системи і розробляти ефективні превентивні та контрзаходи. Крім того, удосконалено математичну модель кількісного оцінювання програмних систем захисту інформації, що функціонують у користувацькому режимі. Ця модель буде корисною як для порівняння існуючих програмних систем захисту інформації, так і для аналізу змін в алгоритмах захисту програмних систем захисту інформації.