ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНІ ДОСЛІДЖЕННЯ СТЕНДУ ІМІТАЦІЙНОГО МОДЕЛЮВАННЯ РОБОТИ ЛАЗЕРНОГО МІКРОФОНУ ДЛЯ ЗНЯТТЯ АКУСТИЧНОЇ ІНФОРМАЦІЇ - Martseniuk, Maksym; Skladannyi, Pavlo; Astapenya, Volodymyr (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2021)
Хто володіє інформацією, той володіє світом. Даний вислів стає все дедалі актуальнішим з кожним днем. Саме інформація стала інструментом управління та розвитку сучасності. Тому роль інформаційних технологій також невпинно зростає разом із ризиком їх зловмисного використання. Зловмисники застосовують всі можливі способи і засоби технічної розвідки задля використання потенційно можливих і створення нових видів каналів витоку інформації для її перехоплення.Одним із найнебезпечніших каналів витоку вважається оптико-електронний канал, який утворюється шляхом формування вібраційних коливань поверхонь споруд або предметів інтер’єру об’єкту інформаційної діяльності. Такі коливання спричинені певним мовним (акустичним) сигналом, можуть бути перехоплені за допомогою засобів дальньої розвідки. Найчастіше у якості такого засобу застосовують лазерний мікрофон. Суть його дії полягає у випроміненні лазеру на поверхню обраного ОІД, в якому циркулює мовний сигнал, що створює звукові вібрації на цій поверхні. Рух поверхні призводить до модуляції хвилі за фазою, що проявляється у змінному за характером звукового сигналу доплеровському зсуві частоти прийнятого сигналу. Нерідко, такою поверхнею виступає скло вікон, що віддзеркалює промінь на приймач, до якого під’єднаний детектор, що здатний відтворити звук з ОІД. Дане дослідження направлене на вивчення залежності роботи лазерного мікрофону відносно таких факторів як: розташування джерела випромінювання та приймача променю від мембрани; матеріал поверхні мембрани; тип приймача; матеріали огороджувальних конструкцій ОІД. Мета – створення стенду для демонстрації роботи лазерного мікрофону. Процес дослідження проводиться у зменшених масштабах, через що у якості ОІД обрано імпровізоване приміщення у вигляді картонної коробки. Для відтворення процесу роботи лазерного мікрофону використовувалися доступні засоби, тому у якості опромінювача обрана лазерна указка, а у якості приймача використовувались такі пристрої, як сонячна панель, сенсор освітленості та мікрофон підсилювача сигналу. Вивчення впливу обраних факторів проведено шляхом виміру рівня напруги та гучності акустичного сигналу за допомогою мультиметра та сертифікованої програми на планшеті відповідно.