МОДЕЛЬ ЗАХИСТУ ІНФОРМАЦІЇ НА ОСНОВІ ОЦІНКИ РИЗИКІВ ІНФОРМАЦІЙНОЇ БЕЗПЕКИ ДЛЯ МАЛОГО ТА СЕРЕДНЬОГО БІЗНЕСУ - Shevchenko, Svitlana; Zhdanovа, Yuliia; Kravchuk, Kateryna (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2021)
Дане дослідження присвячене проблемі захисту інформаційних ресурсів на засадах ризик-орієнтованого підходу для малого та середнього бізнесу з наголосом на оцінці ризиків інформаційної безпеки (ІБ). Аналіз наукових джерел дозволив охарактеризувати сутність ризико-орієнтованого підходу і сформулювати основні положення для створення моделі захисту інформації на основі даної технології. Змістова лінія моделі акцентує увагу на проведення якісної та кількісної оцінки ризику ІБ, а саме, SWOT-аналіз, статистичний метод, метод експертних оцінок та метод Монте-Карло. Описано покрокову процедуру здійснення етапів аналізу та впровадження даних методів для оцінки ризиків ІБ. Для отримання цілісної карти відносно ризиків ІБ на початковому етапі пропонується провести SWOT-аналіз, зокрема виділити слабкі сторони бізнесу та зовнішні і внутрішні загрози. Для обчислення кількісної оцінки ризику ІБ застосувати статистичний метод, якщо є достатня кількість аналітичних звітів. У протилежному випадку реалізувати метод експертних оцінок. На заключному кроці згенерувати сценарій методом Монте-Карло. Для ефективного опису контексту кожного інформаційного ресурсу скористатися технологією формування множини пар «загроза – уразливість». Обґрунтовано актуальність та можливості використання даної моделі в якості методології заисту інформації для малого та середнього бізнесу.