РОЗРОБКА МЕТОДУ РОЗРАХУНКУ ЗАХИСТУ ПЕРСОНАЛЬНИХ ДАНИХ ВІД ЦЕНТРАЛЬНОСТІ МЕРЕЖІ - Akhramovich , Volodymyr (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2022)
Розроблено лінійну математичну модель і проведено дослідження моделі захисту персональних даних від параметрів центральності мережі і інтенсивності передачі даних в соціальних мережах. Розглянуто залежності: величини потоку інформації в соціальній мережі від складових захисту інформації, персональних даних, і швидкості потоку даних; захищеності системи від розмірів системи (так і від кількості персональних даних); загроз безпеці інформації від параметрів центральності мережі. Отримано система лінійних рівнянь, яка складається з рівняння: швидкості зміни потоку інформації від захищеності соціальної мережі і коефіцієнтів, які відображають вплив заходів захищеності, кількості персональних даних, швидкості витоку, зміни показника захисту інформації від параметрів центральності мережі, її розмірів, захищеності персональних даних. В результаті рішення системи диференціальних рівнянь отримані математичні та графічні залежності показника захисту персональних даних в соціальній мережі від різних складових. Розглянувши три варіанти вирішення рівняння близько стаціонарного стану системи, можна прийти до висновку, що, виходячи з умов співвідношення дисипації і власної частоти коливань величини, загасання останньої до певного значення здійснюється періодично, з затухаючо. амплітудою, або експоненціально згасаючим законом. Виконано більш наочний аналіз поведінки системи, перейшовши від диференціальної форми рівнянь до дискретної і промоделювати деякий інтервал існування системи. Представлені математичні та графічні залежності частоти власних коливань системи, періоду коливань, коефіцієнта загасання. Проведено імітаційне моделювання для значень з відхиленням від стаціонарної позиції системи. В результаті імітаційного моделювання доведено, що система захисту соціальної мережі нелінійна