ОЦІНКА ПЕРЕДУМОВ ФОРМУВАННЯ МЕТОДИКИ ОЦІНКИ ДОСТОВІРНОСТІ ІНФОРМАЦІЇ - Brzhevska, Zoreslava; Kyrychok, Roman; Platonenko, Artem; Hulak, Hennadii (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2022)
Концептуальна модель достовірності інформації включає: інформаційні ресурси, джерела інформації, фактори інформаційного протиборства, джерела факторів інформаційного протиборства (загроз достовірності), цілі зловмисників, функції, методи та засоби забезпечення достовірності, показники достовірності. Достовірність інформації (ступінь довіри до даних), яка міститься в інформаційних ресурсах багато в чому визначається якістю джерел та можливістю індивідів впливати на інформаційні процеси. При цьому поняття достовірності інформації часто пов’язується з категоріями цілісності та доступності інформаційних ресурсів. Все це повинно бути забезпечено при функціонуванні інформаційного простору в умовах випадкових чи навмисних інформаційних впливів. Необхідною умовою досягнення необхідного рівня достовірності інформації є побудова комплексної системи забезпечення достовірності інформації. Інформаційних простір підприємств існують в системі товарно-грошових відносин, в основі якої лежить поняття економічної ефективності, і не можуть собі дозволити безконтрольно і безпідставно витрачати матеріальні ресурси на проведення будь-яких заходів. Внаслідок цього оцінка рівня достовірності інформації і прийняття рішень щодо проведення заходів для його підвищення піднімають супутню завдання оцінки економічного ефекту від їх проведення.