МЕТОД ПОБУДОВИ ЗАКОНУ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ БЕЗПЕКОЮ ОБ’ЄКТІВ КРИТИЧНОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ В УМОВАХ ДІЇ ЗОВНІШНІХ НЕКОНТРОЛЬОВАНИХ ВПЛИВІВ - Циганівська, Ірина; Собчук, Андрій; Глухов, Сергій; Пархоменко, Іван; Пономаренко, Віталій (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2024)
. Інтенсивний розвиток інформаційних технологій з високим ступенем автономності потребує розвиток систем автономного управління оптимального управління. Особливо гостро ця проблематика стосується об’єктів критичної інфраструктури, які підтверджені впливу екстремальних зовнішніх факторів та впливів. Пропонується розглядати процес управління, як управління у системі з неповною апріорною інформаціей о управляємом процесі. Процес управління якій змінюється по мері накоплення інформації та використовується з метою покращення роботи усій системи безпеки загалом. Використовується ідентифікаційний підхід до синтезу непрямого адаптивного управління, який полягає в уточненні моделі об'єкта по ходу процесу управління. На основі уточненій моделі виробляється сигнал управління безпекою об’єкта. Модель об’єкта потребує уточнення тому що на систему постійно діють зовнішні неконтрольовані впливі. Відмінність запропонованого методу від існуючих, полягає у тому, що пропонується метод побудови робастної системи управління яка дозволяє зкомпенсувати невідомі збурення з визначеною точністю за потрібний час. При цьому, шляхом відповідного вибору параметрів замкнутої системи, величини помилки та часу можливо зробити достатньо малими. Проведено моделювання спрацювання системи управління безпекою, результати якого довели, що якість перехідних процесів не залежить від збурень, які впливають як на характер поведінки розв’язку диференціального рівняння, що описує об'єкт критичної інфраструктури, так і на його структуру. Перехідні процеси, насамперед, залежать від початкових умов моделі об'єкта та параметрів системи управління. А це означає, що якщо в процесі проектування системи безпеки правильно задати початкові умови і належним чином слідкувати за змінами (в т.ч. неконтрольованими) параметрів функціонування системи, можливо забезпечити стійку та безпечну роботу об’єкта в часі.