УДОСКОНАЛЕНИЙ МЕТОД ЗАХИСТУ ПЕРСОНАЛЬНИХ ДАНИХ ВІД АТАК ЗА ДОПОМОГОЮ АЛГОРИТМІВ СОЦІАЛЬНОЇ ІНЖЕНЕРІЇ - Laptiev, Serhii (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2022)
Соціальна взаємодія суб’єктів у сучасному світі крім позитивних форм має і негативні. У сучасному суспільстві неможливо обійтися без соціальних мереж і в сучасному світі переважають інтернет - технології. В даний час кожна людина, пов'язана з комп'ютером, зареєстрована хоча б в одній соціальній мережі. Соціальні мережі притягують людей, так як в сучасному світі всі люди спілкуються, обмінюються інформацією, знайомляться, частина людей придумує для себе віртуальний світ, в якому вони можуть бути безстрашними, популярними за допомогою чого відмовляються від реальності. Проблема, пов'язана з безпекою персональних даних в соціальних мережах є найбільш актуальною і цікавою в сучасному соціумі. Аналіз методів захисту персональних даних від атак за допомогою алгоритмів соціальної інженерії, показав що неможливо віддати перевагу якомусь одному методу захисту персональної інформації. Усі методи захисту персональних даних цілеспрямовано впливають на захист інформації, але захист в повному обсязі неможливо забезпечити тільки одним методом. Спираючись на аналіз методів захисту персональних даних, нами запропоновано удосконалений метод захисту персональних даних від атак за допомогою алгоритмів соціальної інженерії. Удосконалення полягає у поєднання двох вже існуючих методу які спрямовані на підвищення ефективності навчання користувачів. Використовуючи сформульовані нами особливості запропонованого методу, саме підвищення навчання користувачів забезпечить більш якісний захист персональних даних. В якості головної переваги запропонованого методу є теє що використовується синергія існуючих методів, які цілеспрямовані на навчання користувачів, навчання захисту своїй особистої персональної інформації. Напрямок подальшого дослідження: аналіз та удосконалення методів атак не тільки за допомогою фішінгової соціальної інженерії а також за допомогою інших методів соціальної інженерії інших типів. Створення математичної моделі захисту персональної інформації від атак за допомогою методів соціальної інженерії.