ВДОСКОНАЛЕННЯ КІБЕРЗАХИСТУ ЗБРОЙНИХ СИЛ З УРАХУВАННЯМ ДОСВІДУ ПРОТИДІЇ ВІЙСЬКОВИМ КІБЕРОБЕРАЦІЯМ РОСІЙСЬКОЇ ФЕДЕРАЦІЇ В 2022 РОЦІ - Baidur, Oleksii (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2022)
У статті розглянуто можливості вдосконалення системи кібероборони Збройних Сил України та Міністерства оборони України відповідно до цілей і завдань визначених у рішеннях Ради національної безпеки і оборони України та Законів України. Здійснено огляд вимог нормативних документів з інформаційної та кібербезпеки України та аналогічних документів Сполучених Штатів Америки. Розглянуто алгоритм розбудови системи управління ризиками за напрямом інформаційної безпеки викладений у національних стандартах США. Наукова новизна роботи полягає в тому, що було запропоновано в процесі розбудови системи управління ризиками в інформаційно-комунікаційних системах (далі ІКС) Збройних Сил України та Міністерства оборони України створити автоматизовану систему підтримки рішень, що буде спиратися на спеціалізовану базу знань, здатну накопичувати досвід отриманий як під час проведення заходів кібероборони ІКС, так і під час здійснення кібервливів на ІКС противника. Здійснено огляд відкритих міжнародних способів стандартизації та відповідних баз знань, що можуть бути використані з метою актуалізації інформації про вразливості і контрзаходи в ІКС системах Потенційно спільно використання відкритих баз знань і спеціалізованої бази знань може створити нові можливості не тільки під час кібероборони, а і під час здійснення кібервпливів на ІКС противника, тому даний напрям дослідження є перспективним і відповідає національним інтересам України.