АЛГОРИТМ ПІДКЛЮЧЕННЯ СЕРВІСІВ ОНЛАЙН-ОПЛАТ FONDY, LIQPAY ТА ЇХ РЕАЛІЗАЦІЯ - Stupin, Andrii; Hlynchuk, Liudmyla; Hryshanovych, Tetiana (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2022)
У роботі описано алгоритми підключення двох найпоширеніших в Україні платіжних сервісів – Fondy та LiqPay – до програмних засобів (сайтів, мобільних додатків із підключенням до Інтернет). Наразі така тематика є досить актуальною, оскільки здійснюється активний перехід не тільки вітчизняної економіки, але і світової, до безготівкових розрахунків. А це, у свою чергу, ставить виклики не тільки перед економістами, а й перед фахівцями з інформаційних технологій. Зараз важко уявити сайт-каталог або сайт послуг без онлайн-оплати придбаного товару. За допомогою безготівкових розрахунків можна оплатити практично все: від товарів до комунальних послуг та адміністративних штрафів. Метою нашого дослідження є розробка алгоритму під’єднання сервісів онлайн-оплат до веб-сайтів та мобільних додатків, підключених до Інтернету, та програмна реалізація такого алгоритму. Кожен сервіс для здійснення онлайн-оплат має документацію та набір із засобів розробки, утиліт і документації, який дозволяє створювати прикладні програми за визначеною технологією або для певної платформи (SDK). SDK, як правило, мають тестові реквізити та тестові ключі для можливості проведення тестових оплат. Аналіз схеми, за якою відбувається списання коштів з клієнта, показує, що для серверу сайту необхідно реалізувати два основних методи, а саме: створення веб-форми для переходу на наступний етап заповнення реквізитів оплати та прийом вебхуків (механізм надсилання запитів під час виникнення в системі подій) із сервера сервісу. У роботі нами описано метод для генерування веб-форми оплати та метод для опрацювання вебхуків. Запропоноване програмне рішення – це лише обгортка, яка полегшує взаємодію сервісу оплати із кодом тим, що надає можливість підключити декілька сервісів і об’єднати їх під один інтерфейс, що в свою чергу забирає пряму залежність від конкретної реалізації SDK. Також є сенс писати подібний інтерфейс і для сайтів із одним сервісом оплати, оскільки нерідко бувають замовники, які з певних причин вирішили замінити сервіс оплати на своєму сайті, а якщо там буде реалізовано подібний інтерфейс, то заміна сервісу оплати практично зводиться до реалізації декількох методів із інтерфейсу з новим SDK, що, в свою чергу, не буде нести змін в уже робочу логіку із замовленнями.