ПРО КІБЕРНЕБЕЗПЕКУ ГРИ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦЯМИ У ГЕОЛОКАЦІЙНІ ІГРИ, ПЕРЕБУВАЮЧИ НА ВІДОМЧИХ ОБ’ЄКТАХ КРИТИЧНОЇ ІНФОРМАЦІЙНОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ - Kozubtsova, Lesya; Kozubtsov, Igor; Tereshchenko, Tetiana; Bondarenko, Tetiana (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2022)
Предметом дослідження у науковій статті є стан кібербезпеки Збройних сил України від ігрової залежності військовослужбовців. Мета статті. Вивчення психолого-педагогічної проблеми ігроманії серед військовослужбовців із залученням засобів стільникового зв’язку як нової проблеми у забезпеченні кібербезпеки Збройних Сил України. Результат дослідження. Соціологічні дослідження встановили, що люди щодня проводять більше чотирьох годин зі своїми смартфонами. Залежність від смартфона, “номофобія” викликається проблемою надмірного використання Інтернету або розладом інтернет-залежності. Залежність виникає від ігри, ігрової програми та онлайн-ігор. У дійсній роботі розглянуто окремі геолокаційні ігри з доповненою реальністю та їх привабливість. Встановлено, що нав’язування військовослужбовцям геолокаційних ігор має за мету під яскравим психологічним задоволенням здійснювати збір конфіденційної інформації про об’єкти критично важливої інфраструктури Збройних сил України. Всі вони націлені на де структурувати систему забезпечення кібербезпеки Збройних Силах України, та витоку геоінформаційної інформації з розташування військових об’єктів їх натуральний вид. Наукова новизна. Вперше запропоновано долучити психолого-педагогічну проблему ігроманії військовослужбовців на засобах стільникового зв’язку до групи чинників, що спричиняють порушення кібербезпеки у Збройних Силах України. Практичне значення отриманого наукового результату дає підставу розроблення рекомендацій із запобігання витоку конфіденційної інформації та проведення роз’яснювальної роботи з особовим складом Збройних Сил України про небезпечні наслідки як персонально для них так і для Державної безпеки через застосування нав’язливих геолокаційних ігор. Представлене дослідження не вичерпує всіх аспектів зазначеної проблеми. Теоретичні та практичні результати, що одержані в процесі наукового пошуку, становлять підґрунтя для подальшого її вивчення в різних аспектах.