РОЗРОБКА РЕКОМЕНДАЦІЙ ЩОДО ЗНИЖЕННЯ КІБЕРЗАГРОЗ НА ЧАС ВІДДАЛЕНОЇ РОБОТИ З ТОЧКИ ЗОРУ КІБЕРБЕЗПЕКИ - Pazynina, Iryna; Korchomnyi , Ruslan (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2022)
Вже декілька років поспіль українські організації (спочатку через пандемію Covid-19 і її наслідки, а тепер і військові дії) та і загалом світові, вимушено переводять працівників на більш оптимальний формат роботи – це віддалена робота (робота вдома). За статистикою, така практика виявила свій позитивний бік в плані більшої продуктивності праці (менша трата часу на пересування містом, комфортні домашні умови і таке інше), однак з точки зору кібербезпеки виявилось збільшення випадків кібернетичних загроз (далі - кіберзагрози) та активації кіберзлочинців. Віддалений режим роботи означає повний або частковий перехід на використання працівниками особистих пристроїв.Для налаштування віддаленої роботи працівників потрібна чітка підготовленість інформаційних систем в середині організації, тому служби інформаційної безпеки (далі - ІБ) та інформаційних технологій (далі – ІТ) повинні забезпечити безпеку і неперервність бізнес-процесів організації. Оскільки віддалена робота пов’язана з великим ризиком виникнення кіберзагроз і втручання кіберзлочинців. Кібернетичні загрози (кіберзагрози) – наявні й/або потенційно можливі явища та чинники, що створюють небезпеку життєво важливим інтересам людини і громадянина, суспільства й держави, реалізація яких залежить від належного функціонування інформаційних, телекомунікаційних та інформаційно-телекомунікаційних систем [1]. Формування й ефективна реалізація кібербезпеки, в рамках якої розробляється комплекс рекомендацій та заходів щодо прогнозування і протидії кіберзагрозам, є необхідною умовою безпечного та безперервного функціонування організації.