КОМПЛЕКСНИЙ МЕТОД АВТОМАТИЧНОГО ФОНОСЕМАНТИЧНОГО АНАЛІЗУ ТЕКСТОВОЇ ІНФОРМАЦІЇ НА ОСНОВІ ОЦІНКИ ВАГОМИХ СЕМАНТИЧНИХ ОДИНИЦЬ В УМОВАХ ІНФОРМАЦІЙНОГО ПРОТИБОРСТВА - Barannik, Volodymyr; Belikova, Tatyana; Kapko, Maksim; Gurzhiy, Irina (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2019)
У статті запропоновано метод аналізу текстових повідомлень для виявлення їх семантичної спрямованості та сугестивного впливу на підсвідомість людини, в умовах інформаційного протиборства. Метод заснований на оцінці фонетичної складової слова, за допомогою фоносемантичного аналізу. А також структурної, ймовірнісної оцінки та оцінки згідно місця в реченні, за допомогою ймовірнісного семантичного аналізу. Описано метод автоматичного фоносемантичного аналізу, запропонована схема алгоритму та концепцію методу автоматичного семантичного аналізу на основі аналізу структури слова, з схемою алгоритмом. Запропонований комплексний метод фоносемантичного аналізу на основі оцінки вагомих семантичних одиниць, який вбачає об’єднання двох вище описаних методів та продемонстровано приклад оцінки випадкового, завідома семантично-негативного речення. Для демонстрації оцінок проведено порівняння результатів роботи запропонованого методу, з результатами роботи загальної фоносемантичної оцінки речення. На основі результатів сформовані висновки.