КОГНІТИВНА МОДЕЛЬ ФОРМУВАННЯ БАЗИ ЗНАНЬ ДЛЯ ОЦІНЮВАННЯ ФІНАНСОВОГО СТАНУ ПІДПРИЄМСТВ - Karpunin, Ihor (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2023)
Показано, що проблематика отримання достовірної прогнозної оцінки у процесі аналізу платоспроможності будь-якого суб'єкта господарської діяльності (підприємства, компанії тощо) досі залишається актуальною. Такі завдання, пов'язані з прогнозуванням та аналізом отриманих результатів, дозволяють фахівцям говорити про стабільність або нестабільність відповідного суб'єкта господарської діяльності. А це, у свою чергу, може бути важливим для оцінювання, наприклад, інвестиційної привабливості об'єкта аналізу та оцінювання з погляду його фінансового стану (ФС). Зважаючи на стрімкий розвиток інформаційних технологій, показано, що інтерес представляє такий аспект загального завдання оцінки ФС суб'єкта господарської діяльності, як вивчення можливості застосування нових когнітивних систем та технологій у процесі оцінки ФС та прогнозування стабільної роботи об'єкта аналізу. У статті запропоновано математичну модель опису в понятійному та функціональному аспекті процесу формування та застосування бази знань для системи підтримки прийняття рішень під час оцінювання фінансового стану підприємства або компанії для обставин, пов'язаних з виявленням окремих факторів (ознак), що слабо структуровані. В свою чергу, це дозволяє підвищити розуміння аналізованих економічних процесів, пов'язаних із ФС суб'єктів господарської діяльності.