ТЕОРЕТИКО ЧИСЛОВІ БАЗИСНІ МЕТОДИ ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ ДІАГНОСТУВАННЯ ТЕХНОЛОГІЧНИХ ОБ’ЄКТІВ НАФТОГАЗОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ - Pikh, Volodymyr; Bestylnyy, Mykhaylo; Sheketa, Vasyl (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2019)
Проаналізовано існуючі методи формування та кодування технологічних даних на низових рівнях розподілених комп’ютеризованих систем для діагностування технологічних об’єктів у нафтогазовій промисловості. Проаналізовано методи опрацювання сигналів. Розглянуто математичну модель мультибазисно спектрального косинусного перетворення сигналів, з можливістю використання різних теоретико числових базисів. Кореляційний аналіз сигналів може виконуватись на базі різних авто та взаємокореляційних функцій, проте найвищою швидкодією та найменшою апаратною складністю характеризуються функції у теоретико числовому базисі Хаара. Звідки видно, що на практиці найширше застосування знайшли перетворювачі форми інформації на основі аналого цифрового перетворювача різних типів. Проведено дослідження аналого цифрових перетворювачів на апаратну складність а також на часову складність. Дослідження проводилося на одноканальних аналого цифрових перетворювачах з вихідними кодами теоретико числового базису Хаара, Крестенсона, Радемахера та унітарного базису. Досліджено патентні розробки цифрових кореляторів та перетворювачів де серед багатьох структур аналого цифрових перетворювачів виділино найбільш широко вживані з вихідними кодами у різних теоретико числових базисах та способи формування вихідних кодів.Запропоновано структуру аналого цифрового перетворювача із застосування компараторів з парафазними виходами та реалізації логічного елементу виключаюче АБО на логічних елементах І-НЕ з парафазними входами та з’єднані між собою інверсними виходами. Таким чином запропоноване вдосконалення структури дозволяє підвищити його швидкодію та зменшити часову складність перетворень у 2,5 -3 рази. При цьому зменшення апаратної складності складає біля 30%. Розроблено метод та структури перетвореня вхідного аналогового сигналу мультибазисним АЦП Хаара-Крестенсона при використанні компараторів з парафазними виходами у дискретні цифрові відліки для діагностування технологічних об’єктів у нафтогазовій промисловості та подальшого обчислення у комп’ютерній техніці