ЗАСТОСУВАННЯ БІБЛІОТЕКИ КЛАСІВ SECURITY.CRYPTOGRAPHY ДЛЯ ПРАКТИЧНОЇ ПІДГОТОВКИ СПЕЦІАЛІСТІВ З КІБЕРБЕЗПЕКИ - Zhdanovа, Yulia; Spasiteleva, Svitlana; Shevchenko, Svitlana (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2019)
Стаття присвячена проблемі підготовки сучасних фахівців спеціальності «125 - Кібербезпека», а саме формування у них в процесі навчання спеціалізовано-професійних знань та умінь з криптографічного захисту інформації. Доведена необхідність отримання практичних знань з захисту інформації з визначеним обсягом теоретичних знань для майбутніх фахівців спеціальності «125-Кібербезпека». Шляхом аналізу літератури та використання власного досвіду деталізовані суть та структура поняття «компетентності з криптографічного захисту інформації». Зроблено акцент на те, що формування даних компетентностей здійснюється у рамках міждисциплінарних зв’язків навчальних дисциплін, а саме: «Прикладна криптологія», «Технології безпечного програмування». Визначено список вимог до рівня сформованості професійно-значимих характеристик спеціаліста з кібербезпеки в сфері криптографічного захисту інформації. Зроблено огляд криптографічних бібліотек та визначені головні критерії вибору криптографічної служби та сучасного середовища розробки програм. Обґрунтовано актуальність та доцільність використання сучасних криптографічних служб .Net Framework та середовища розробки прикладних програм сімейство інструментів Microsoft Visual Studio для набуття студентами знань та практичних навичок з захисту даних. Розроблена модель формування та розвитку компетентностей з криптографічного захисту інформації студентів спеціальності «125-Кібербезпека» та представлено шляхи її реалізації у Київському університеті імені Бориса Грінченка. Саме на базі програмування криптографічних механізмів захисту інформації ефективно формуються практичні навички застосування криптографічних алгоритмів при обробці та передачі даних. Чітке визначення обсягу теоретичних знань та практичних умінь з врахуванням міждисциплінарних зв’язків навчальних дисциплін, пов’язаних з захистом даних та програмуванням, дозволяє підготувати фахівців з практичними навичками з криптографічного захисту інформації, які є затребуваними на ринку праці.