ДОСЛІДЖЕННЯ ПРОБЛЕМАТИКИ ФУНКЦІОНУВАННЯ АЛГОРИТМУ ПЕРЕДАЧІ ІНФОРМАЦІЇ ПРИ НАЯВНОСТІ ПРИХОВАНИХ ВУЗЛІВ В БЕЗПРОВОДОВИХ СЕНСОРНИХ МЕРЕЖАХ - Bondarchuk, Andrii; Brzhevska, Zoreslava; Dovzhenko, Nadiia; Makarenko, Anatoliy; Sobchuk, Valentin (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2019)
Сенсорні мережі являються однією із найбільш актуальних та перспективних технологій для широкого впровадження в різні сфери життєдіяльності людини. Порівняно недорогі компоненти, а саме – сенсорні вузли, в значних кількостях об’єднані між собою в одну мережу. Шляхом використання значної кількості вузлів, окрім загального впливу на функціональність, це призводить також до зниження надійності мережі в цілому. Отримуючи можливість прямого підключення до мережі зв’язку загального користування чи до мереж наступного покоління зі оптичними складовими, безпроводові сенсорні мережі мають ряд обмежень. Наприклад, відносно мала відстань для передачі інформації між складовими компонентами. Із цього випливає, що з великою ймовірністю, рано чи пізно виникатимуть відмови вузлів, що призведе до ізоляції інших сенсорів. Щоб уникнути цього, або, принаймні, забезпечити зв’язність мережі під час впливу на неї потоку відмов, необхідно використання більшої кількості вузлів на окремій ділянці. Також через наявність зв’язності між сенсорними вузлами виникає цілий ряд ключових особливостей, які повинні бути враховані при проектуванні такої мережі та розгортання її в реальних обставинах. Одним із таких завдань – є забезпечення достовірності та точності передачі пакетів інформації між сенсорними вузлами, адже порушення її цілісності, якості, надійності та безпеки можуть призвести до серйозних наслідків. Через незначні об’єми пам’яті, сенсорні вузли не здатні фіксувати дані про всі вузли, їх фізичні адреси, метрики для найбільш швидкого передавання пакетів інформації. З урахування цього, кількість запитів на один і той же вузол може перевищити критичний показник в певний проміжок часу. Однак, може виникнути і ситуація коли до мережі може бути підключений вузол, який не був перевіреним, протестованим раніше. В цьому випадку, гостро піднімається питання достовірності тих даних, які будуть циркулювати в мережі від подібного, прихованого вузла до інших. Тому, на сучасному етапі розвитку необхідним є дослідження існуючих та впровадження нових алгоритмів передачі інформації при наявності прихованих вузлів в безпроводових сенсорних мережах.