ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ КОМПЛЕКСНОГО МОНІТОРИНГУ ДОВКІЛЛЯ НА ОСНОВІ ДАНИХ АЕРОКОСМІЧНИХ І НАЗЕМНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ - Голован, Юрій; Курило , Анатолій (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2022)
В статті розглянуто можливості,, застосування геоінформаційних систем та систем дистанційного зондування земель при виявленні розвитку деградаційних процесів ґрунтового покриву. Використання супутникових технологій виявлення деградації ґрунтового покриву і своєчасного реагування на ці процеси вимагає своєчасної інформації та наявності бази даних. Система екологічної безпеки має на меті прогнозування та попередження надзвичайних ситуацій техногенно-екологічного характеру. Вона включає розробку моделей та алгоритмів прогнозування, а також розподілу ресурсів для вжиття невідкладних заходів у разі виникнення таких ситуацій, а також інформацію про потенційні небезпеки, ризики та можливі наслідки. З використанням геодезичного знімання та комп'ютерної обробки результатів знімання отримано координати планів земельних ділянок. Супутникові знімки використані для отримання даних про зміни в ґрунтовому покриві на великій площі і великому масштабі. Аерофотознімки виявляють дрібні зміни у структурі ґрунту, вказувати на ознаки ерозії або інших процесів деградації. Цифрові електронні карти місцевості надають географічну інформацію про територію, включаючи геологічні та геоморфологічні характеристики. Вони використовуються для сполучення інших даних, таких як супутникові знімки або аерофотознімки, та створення комплексного образу стану ґрунту. Вдосконалено метод фізико-хімічного аналізу проб ґрунтів і визначено залежності між станом забруднення ґрунтів окремими хімічними елементами та їх генезисом. Створення комп'ютерної бази даних і використання космічних знімків у поєднанні з іншими геоінформаційними технологіями дійсно дозволяє забезпечити ефективний моніторинг та аналіз деградації ґрунтового покриву та інших аграрних об'єктів.