ФОРМУВАННЯ ДАТАСЕТУ КРИПТОАЛГОРИТМІВ ДЛЯ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ КОНФІДЕНЦІЙНОСТІ ДАНИХ, ЯКІ ПЕРЕДАЮТЬСЯ З РОЗВІДУВАЛЬНО-ПОШУКОВОГО БПЛА - Гнатюк, Сергій; Поліщук, Юлія; Кінзерявий, Василь; Горбаха, Богдан; Проскурін, Дмитро (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2023)
Швидкий розвиток безпілотних літальних апаратів (БПЛА) суттєво змінив проведення військових операцій та стратегії ведення війни, пропонуючи численні переваги з точки зору розвідки, спостереження та бойових можливостей. Використання БПЛА у військовій сфері забезпечує більш повну обізнаність про ситуацію, оперативну ефективність і знижує ризики для персоналу. Окрім цього, у сфері розвідки та спостереження БПЛА зробили революцію у контексті збирання розвідувальних даних. Обладнані новітніми системами обробки зображень, давачами та камерами високої роздільної здатності, вони можуть здійснювати аерофотозйомку в реальному часі, стежити за діяльністю противника та збирати важливі розвідувальні дані, не наражаючи військових на небезпеку. БПЛА дають можливість проводити довготривалі операції в умовах секретності, надаючи командирам цінну інформацію для прийняття стратегічних рішень. Проте, залишається не вирішеним питання забезпечення конфіденційності критичних даних, зібраних за допомогою БПЛА. З огляду на це, у роботі було сформовано універсальний датасет криптографічних алгоритмів, що використовує нейронну мережу для вибору оптимального алгоритму шифрування. Для формування такого датасету необхідно було оцінити швидкість роботи алгоритмів, їх криптостійкість та інші параметри. Розроблений датасет у синтезі з нейронною мережею може використовуватись для вибору оптимального криптоалгоритму залежно від умов функціонування. У подальших дослідженнях авторами планується визначити критерії застосування сформованого датасету нейронними мережами та розробити базу знань для навчання нейронної мережі.