АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВІ ЗАСАДИ УПОВНОВАЖЕННЯ ОРГАНІВ СЕКТОРУ БЕЗПЕКИ ТА ОБОРОНИ ЩОДО ОРГАНІЗАЦІЇ ЗАХОДІВ КІБЕРДОРОЗВІДКИ - Пономарьов, Олександр; Козубцова, Леся; Козубцов, Ігор; Ткач , Володимир (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2023)
В умовах гібридної війни перемагає та сторона, яка першою створить умови до порушення цільової функції працездатності системи захисту інформації та кібербезпеки об’єктів критичної інформаційної інфраструктури. Для створення передумов до порушення цільової функції необхідно завчасно виявити вразливі місця у системи захисту інформації та кібербезпеки об’єктів критичної інформаційної інфраструктури противника. Це завдання виконується в ході кібердорозвідки. Тривалий час було відсутнє у науковому обізі поняття кібердорозвідки однак діяльність як така вже виконувалась у контексті кіберрозвідки. Лише у 2021 року на законодавчому рівні прийнято під кібердорозвідкою розуміти діяльність щодо виявлення вразливостей програмного забезпечення, телекомунікаційного обладнання, автоматизованих систем управління силами, зброєю та/або технологічними процесами визначеної цілі (об'єкта кіберінфраструктури). Предметом дослідження у науковій статті є обґрунтування адміністративно-правових засад організації кібердорозвідки. Для досягнення мети та поставленого завдання використовувались теоретичні методи дослідження: узагальнення наукової літератури; структурно-генетичного аналізу при уточненні об’єкту та предмету дослідження; аналітично-порівняльного аналізу при оцінюванні новизни результатів дослідження; узагальнення – для формулювання висновків і рекомендацій. У дослідженні отримано результати, наукова новизна яких полягає в узагальнені інформації щодо нового виду діяльності з кібердорозвідки, подано схематичний опис процесу діяльності та визначено найбільш ймовірні уповноважені органи (суб’єкти) на її реалізацію. Запропоновано складові кіберрозвідки та етапи проведення кібердорозвідки. Перспективи подальших досліджень у даному напрямку. Представлене дослідження не вичерпує всіх аспектів зазначеної проблеми. Теоретичні результати, що одержані в процесі наукового пошуку, становлять підґрунтя для подальшого обґрунтування формалізованого бланку на проведення кібердорзвідки.