РОЗРОБКА БЕЗПЕЧНИХ КОНТЕЙНЕРНИХ ЗАСТОСУНКІВ З МІКРОСЕРВІСНОЮ АРХІТЕКТУРОЮ - Спасітєлєва, Світлана; Чичкань, Іван; Шевченко, Світлана; Жданова, Юлія (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2023)
У статті розглянуто підходи до розробки програмного забезпечення, які дозволяють завдяки засобам автоматизації та методам гнучкої розробки створювати складні контейнерні застосунки з мікросервісною архітектурою. Розвиток хмарних технологій, глобальна стратегія контейнерізації, модернізація архітектури застосунків, підвищення вимог до безпеки призвели до зміни методології розробки програм. Метою дослідження є визначення підходів до підвищення швидкості розробки, безпеки та якості програмного коду контейнерних застосунків шляхом впровадження принципів безпеки та інструментів автоматизації на всіх етапах життєвого циклу. Розглянуто особливості та перспективи розвитку мікросервісних застосунків, розгорнутих у контейнерному середовищі. Визначені переваги контейнерної інфраструктури: мобільність, масштабованість, додатковий рівень безпеки сервісу. Використання контейнерів забезпечує ізольоване середовище для запуску мікросервісу що зменшує ризик поширення вразливостей безпеки, спрощує взаємодію мікросервісів. У роботі визначені проблеми безпеки мікросервісних застосунків, головні вразливості, пов’язані з використанням контейнерів. Показано, що методологія DevSecOps дозволяє реалізувати сучасну практику безперервної інтеграції, доставки, розгортання застосунку та інтегрувати засоби безпеки в усі етапи життєвого циклу. DevSecOps описує процеси розробки та процеси розгортання і експлуатації програм із застосуванням практик Security as Code та Infrastructure as Code відповідно. В роботі описана модель розробки та розгортання мікросервісних застосунків з контейнеризацією, визначені області безпеки, засоби контролю безпеки кожного етапу DevSecOps розробки. На базі цієї моделі визначено головні інструменти автоматизації контролю безпеки, які необхідно використовувати на всіх етапах конвеєру розробки та розгортання. У статті показано, що розглянута методика регламентує виконання визначених процедур безпеки на всіх етапах конвеєру, дозволяє скоротити час розробки і підвищити якість коду для контейнерних застосунків з мікросервісною архітектурою.