ПЕРЕДПРОЄКТНІ РІШЕННЯ ЩОДО ПОБУДОВИ СИСТЕМИ АВТОРИЗАЦІЇ НА ОСНОВІ КОНЦЕПЦІЇ ZERO TRUST - Крючкова, Лариса; Складанний, Павло; Ворохоб, Максим (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2023)
У цій статті розкрито завдання побудови ефективних рішень задля підвищення рівня кібербзепеки інформаційних систем державного рівня в умовах зброї агресії та потужних кібератак на критичну інфраструктуру. Розроблено описове доповнення моделі загроз безпеки з урахуванням концепції Zero Trust, а також візуалізовано моделі загроз, яка дозволяє визначити потенційні вразливості існуючих рішень щодо побудови підсистем ідентифікації і управління доступом. Визначено вимоги до безконтактного апаратного засобу автентифікації. Побудовано функціональну схему взаємодії компонентів радіочастотноїї ідентифікації з пасивними електричними коливальними контурами. Створено блок-схему алгоритму роботи системи ідентифікації до апаратного пристрою автентифікації . Визначені функціональні та інженерні рішення щодо побудови безконтактного апаратного засобу автентифікації клієнтів під час доступу до пристроїв системи. Обґрунтовані ескізні рішення щодо побудови стеганографічного протоколу обміну даними в процедурах ідентифікації і управління доступом.