МЕТОД ВИБОРУ ОЗНАК ДЛЯ СИСТЕМИ ВИЯВЛЕННЯ ВТОРГНЕНЬ З ВИКОРИСТАННЯМ АНСАМБЛЕВОГО ПІДХОДУ ТА НЕЧІТКОЇ ЛОГІКИ - Чичкарьов, Євген; Зінченко, Ольга; Бондарчук, Андрій; Асєєва, Людмила (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2023)
У дослідженні був запропонований новий метод побудови набору важливих ознак для вирішення задач класифікації. Цей метод заснований на ідеє використання ансамбля оцінювачів важливості ознак з підведенням підсумків і кінцевого результату ансамбля за допомо-гою алгоритмів нечіткої логіки. В якості оцінювачів важливості ознак було використано статистичні критерії (chi2, f_classif, коефіцієнт кореляції), критерій середнього зменшення помилок класифікації (mean decrease in impurity - MDI), критерій взаємної інформації (mutual_info_classif). Зменшення кількості ознак на усіх наборах даних впливає на точність оцінювання відповідно до критерію середнього зменшення помилок класифікації. Поки група ознак в на-борі даних для навчання містить перши за списком ознаки з найбільшим впливом, точність моделі знаходиться на початковому рівні, але при виключенні з моделі хоча б однієї з ознак з великим впливом, точність моделі помітно знижується. Найкращі результати класифікації для усіх досліджених наборів даних забезпечили класифікатори на основі дерев або найближчих сусідів: DecignTreeClassifier, ExtraTreeClassifier, KNeighborsClassifier. За рахунок виключення із моделі несуттєвих ознак досягається помітне збільшення швидкості навчання (до 60-70%). Для підвищення точності оцінювання було використано ансамблеве навчання. Найкращі показники за швидкістю навчання забезпечив класифікатор VotingClassifier, побудований на базі алгоритмів з максимальною швидкістю навчання. Для майбутньої роботи метою є подальше вдосконалення запропонованої моделі IDS в напрямках вдосконалення вибору класифікаторів для отримання оптимальних результатів, та налаштування параметрів вибраних класифікаторів, удосконалення стратегії узагальнення результатів окремих класифікаторів. Для запропонованої моделі істотний інтерес представляє можливість виявлення окремих типів атак з урахуванням багатокласового прогнозування.