ОСОБЛИВОСТІ СУЧАСНОГО ПОНЯТІЙНО-ТЕРМІНОЛОГІЧНОГО АПАРАТУ У СФЕРІ ПІДГОТОВКИ ФАХІВЦІВ З КІБЕРБЕЗПЕКИ - Горліченко, Сергій (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2024)
У статті досліджено актуальність забезпечення сталого розвитку якісної кібербезпеки країни як основної складової сучасного цифрового суспільства. Вивчено ключові напрямки підготовки кадрів органів кібербезпеки України. Проаналізовано основні нормативно-правові акти, які регулюють систему освітньої підготовки фахівців в області кібербезпеки. Загально охарактеризовано систему освіти підготовки кадрів в області кібербезпеки і зіставлено її із головними елементами загальної системи освіти України. Розглянуто теоретичні нюанси процесу створення системи професійної підготовки фахівців із кібербезпеки, встановлено її основні риси, перспективи та функціонування на теперішній час. Запропоновано узагальнене поняття системи підготовки кадрів у сфері кібербезпеки, як комплекс елементів освітньої діяльності, мета яких полягає у реалізації та забезпеченні сталого розвитку цифрового суспільства шляхом підготовки необхідного обсягу кадрів в області кібербезпеки країни. На основі наукових напрацювань вітчизняних та зарубіжних вчених у галузі освіти, окреслено новітні освітні елементи та поняття у процесі сучасної освіти. Розкрито та обумовлено співвідношення таких понять, як «інформаційна безпека» та «кібербезпека», шляхом деталізації їх основних складових. Проаналізовано визначення кібербезпеки у стратегіях кіберберпеки провідних країн світу та співставлено його із визначенням, наведеним у національній стратегії кібербезпеки України. Запропоновано бачення автора дефініції «кібербезпека» на основі дослідженої наукової літератури та офіційних документів, з урахуванням комунікативних, соціологічних та політичних аспектів. Досліджено низку наукових напрацювань сфери кібер- та інформаційної безпеки задля узагальнення сутності визначення «фахівець із кібезбезпеки». Зроблено висновок щодо важливості належного функціонування системи підготовки кваліфікованих кадрів сфери кібербезпеки. Запропоновано зробити детальніше дослідження процесу самої підготовки кадрів та концептуальних основ організації освітньої діяльності на прикладі інших країн світу.