АНАЛІЗ ПОТЕНЦІЙНИХ ВИТОКІВ ПЕРСОНАЛЬНИХ ДАНИХ У ВЕББРАУЗЕРАХ - Задерейко, Олександр; Трофименко, Олена; Логінова, Наталія; Лобода, Юлія; Прокоп, Юлія (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2024)
Розповсюдження переважної кількості веббраузерів активно стимулюється за рахунок їх безоплатного використання. Це є звичайною практикою розробників веббраузерів, тому що вона надає їм великі можливості стосовно їх розповсюдження. Зворотною стороною цього процесу є не контрольований користувачем збір персональних даних розробниками веббраузерів. Зібрані дані автоматично передаються провідним ІТ-компаніям таким як Google, Microsoft, Cloudflare, які здійснюють сбір, накопичення, обробку та монетизацію персональних даних користувачів в автоматизованому режимі. Фактично це призводить до того, що будь-який користувач веббраузера профілюється у сервісах провідних ІТ-компаній, які отримують повну інформацію про дії користувача в мережі Інтернет. Такий стан речей суперечить положенням статті 32 Конституції України, яка гарантує право людини на невтручання в її особисте життя, а також базовим положенням Закону України «Про захист персональних даних». У рамках дослідження виконано довготривалу фіксацію і подальший аналіз мережевого трафіка популярних в Україні веббраузерів Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Opera. Особливість виконаного дослідження полягала у тому, щоб отримати мережевий трафік який ініціюють саме веббраузери в активному стані впродовж тривалого часу. З метою підвищення достовірності дані про мережеві з'єднання веббраузерів були отримані за допомогою двох незалежних програмних інструментів для моніторингу трафіка на мережевому інтерфейсі пристрою комунікації. Виконаний аналіз мережевих з’єднань веббраузерів дозволив встановити наявність тісного зв'язку компаній-розробників безкоштовно розповсюджуваних веббраузерів і провідних ІТ-компаній, які монопольно контролюють дії користувачів в інтернет-просторі. Такий стан справ суперечить правовим нормам щодо забезпечення приватності користувачів веббраузерів у контексті використання їх персональних даних без їх відома та згоди. Запобігти цьому може використання мережевих екранів, які працюють на 3, 4 та 7 рівні моделі OSI стека TCP/IP.