ЗАХИЩЕНІ КАБЕЛЬНІ ІНТЕРФЕЙСИ СЕНСОРНИХ МЕРЕЖ ІНТЕРНЕТУ РЕЧЕЙ. - Abramov, Vadym (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2019)
Здійснюється огляд принципів побудови і параметрів інтерфейсів сенсорних мереж, які характеризуються великою кількістю давачів і значною відстанню передавання інформації на центральний пункт або сервер. Основна кількість давачів у системі інтернету речей мають незначну продуктивність. При цьому сенсорній мережі потрібен захист від втручання і перешкод. Вимогам цієї групи сенсорних мереж задовольняють тільки кабельні мережі. Сенсорним мережам найбільш відповідають кабельні промислові мережі. Аналіз і порівняння інтерфейсів промислових кабельних мереж показує, що найбільш адекватним висунутим вимогам є інтерфейс RS-485 та його похідні інтерфейси. Усі кабельні інтерфейси промислових мереж дуже добре задовольняють одним вимогам і не задовольняють іншим. В найбільший ступені задовольняє вимогам пасивна волоконно-оптична мережа. Для побудови такої мережі зручно використовувати технології створення пасивних волоконно-оптичних мереж (PON). Наразі існує досить велика кількість технологій створення пасивних волоконних розгалужувачів, які можна використати для створення багатоточкової магістральної або кільцевої пасивної волоконно-оптичної мережі. Дуже зручними і ефективними є мережі з волоконними безрозривними давачами, яких теж існує велика кількість для вимірювання різних фізичних параметрів. Для обміну інформацією у цих мережах зручно використовувати протокол інтерфейсу 1- wire, який доповнений використанням частотних сигналів. Такі мережі легкі та компактні будуть на часі на рухомих об’єктах та у небезпечних умовах. Матеріали статті представляють інтерес для проведення навчального процесу у ВНЗ, зокрема у Київському університеті імені Б. Грінченка.