МЕТОД АДАПТАЦІЇ РЕКУРСИВНИХ СИСТЕМАТИЧНИХ ЗГОРТОЧНИХ КОДІВ ТУРБО КОДІВ ШЛЯХОМ ОБХОДУ ВУЗЛІВ ПРОСТОРОВОЇ РЕШІТКИ - Павло, Курбет; Зайцева, Лілія (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2023)
Стаття присвячена підвищенню ефективності функціонування безпроводових систем передачі інформації за рахунок адаптації параметрів рекурсивних систематичних згорточних кодів турбо кодів шляхом обходу візлів просторової решітки та розрахунку цільової функції. В якості цільової функції обрана ймовірність білової помилки декодування інформації. Для розрахунку обрана ймовірність білової помилки декодування інформації запропоновано використовувати коди Боуза-Чоудхурі-Хоквінгема, так як для турбо кодів існують тільки наближені асимптотичні характеристики, які дають велику помилку при малих значеннях відношення сигнал/шум. Аналіз відомих робіт показує, що для покращення характеритик достовірності інформації використовуються схеми адаптації цих кодів. При цьому при адаптації у переважної більшості робіт змінюється тільки один параметр – швидкість кодування, що не повною мірою підвищує ефективність схем корегуючого кодування. Саме тому пропонується використовувати декілька параметрів при адаптації, а саме поліноми прямих та зворотних зв’язків рекурсивних систематичних згорткових кодів та швидкості кодування турбо кодів. Стаття складається із вступу, де висвітлено проблему, проведено аналіз останніх досліджень та публікацій по цій тематиці та сформульовано мету статті. Показано результати дослідження, зроблено висновки та перспективи подальших досліджень. Завершуються стаття списком використаних джерел. Як результат роботи запропонованого методу наведено параметри турбо кодів, які були знайдені із застосуванням методу для каналу з адитивним білим гаусівським шумом для різних розмірів вхідного блоку даних. Напрямком подальший досліджень вважаємо розширити простір просторової решітки для врахування більшої кількості параметрів турбо кодів при адаптації, при цьому можна передбачити наступні: кількість біт в блоці, типи перемежувачів, алгоритми декодування, ітерації декодування, і т.д.