МЕТОД ОБМІНУ ІДЕНТИФІКАЦІЙНИМИ ДАНИМИ МІЖ ВУЗЛАМИ ПІРИНГОВОЇ МЕРЕЖІ НА ОСНОВІ ТЕХНОЛОГІЇ NFC - Кренцін, Михайло; Куперштейн, Леонід (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2024)
Останнє десятиліття змінило тренди використання пірингових мереж. Однією із сфер використання Р2Р мереж є комунікація між людьми. На сьогоднішній день дуже важливим є те, щоб комунікація була максимально захищена, особливо якщо вона здійснюється між працівниками підприємства, адже кількість кіберзагроз постійно зростає. Сучасні підходи до захищеності пірингових мереж полягають у шифруванні даних, автентифікації вузлів, виявлення та запобігання шкідливих вузлів, обмеження доступу, моніторингу трафіку тощо. Проте одним із найперших кроків є саме обмін ідентифікаційними даними, і цей процес повинен бути максимально надійним та захищеним. У статті запропоновано метод захищеного обміну ідентифікаційними даними між вузлами пірингової мережі, що базується на використанні технології NFC у поєднанні з доказом нульового знання. NFC використовується для безпосереднього обміну даними по радіоінтерфейсу, що завдяки малому радіусу дії знижує ризик перехоплення даних. Для встановлення з’єднання вузли повинні обмінятись ідентифікаторами, публічними ключами шифрування та адресами у мережі. Для того, щоб виявити чи вузол не є зловмисним, передбачається взаємна верифікація вузлів за допомогою доказу нульового знання. У якості секрету, що не розголошується виступає згенерований кожним з вузлів унікальний ідентифікатор типу GUID. Вузли спочатку обмінюються публічними ключами, якими шифрують ідентифікатори і обмінюються ними. Після розшифрування своїми приватними ключами вузли перевіряють чи отримане значення дорівнює початковому. У випадку рівності значень вузли є взаємно верифікованими і обмінюються ідентифікаційними даними. Запропонований у статті метод спрямований на забезпечення відмовостійкості та конфіденційності. Також передбачається захист від атак з перехопленням трафіку та надійність процесу верифікації.