ШТУЧНИЙ ІНТЕЛЕКТ У ВІЙСЬКОВІЙ СФЕРІ - Трофименко, Олена; Логінова, Наталія; Соколов , Артем; Чикунов , Павло; Ахмаметьєва, Ганна (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2024)
Статтю присвячено висвітленню питань впровадження штучного інтелекту у військову сферу. Через стрімкий розвиток інформаційних технологій та зростання обсягів даних використання штучного інтелекту стає все більш актуальним для ефективного застосування новітніх технологій для розв’язання військових задач. Метою роботи є дослідження ролі ШІ в сучасному розвитку оборонної промисловості та аналіз сфер можливого застосування ШІ у військовій галузі. Гіпотезою дослідження є те, що використання штучного інтелекту у діяльності військових може призвести до покращення ефективності та точності прийняття рішень. У статті розглянуто основні можливості застосування штучного інтелекту у військовій сфері, специфіку та переваги його використання. Дослідження вказує на те, що впровадження штучного інтелекту може допомогти виявляти ризики та покращувати планування й прогнозування воєнних операції, а також забезпечувати автоматизацію обліку та аналізу логістичного забезпечення. Для досягнення цієї мети було використано методологію дослідження, яка поєднувала аналіз літературних джерел та проведення дослідження на основі відомостей про впровадження штучного інтелекту у військову галузь. Під час аналізу специфіки використання ШІ у діяльності військових досліджено сфери його успішного впровадження: відеоспостереження, національна безпека та боротьба з тероризмом, військова логістика, автономні та напівавтономні транспортні засоби, кібербезпека, симулятори для навчання військових, роботи зі ШІ на полі бою, медична допомога на полі бою. З’ясовано, що ШІ має великий потенціал ефективного впровадження у військовій сфері, адже впровадження алгоритмів ШІ допомагає у розв’язанні потенційно небезпечних для здоров’я людей воєнних задач та покращують ефективність зброї. Впровадження технологій ШІ в самі різні складові військової діяльності здебільшого показує значно вищу ефективність, порівняно з іншими технологіями. Загалом технологічні інновації у поєднання зі ШІ наразі стають вирішальним фактором у визначенні успішного результату на полі бою, але вони потребують ретельної підготовки та врахування ризиків у процесі його впровадження.