ДЕЦЕНТРАЛІЗОВАНА СИСТЕМА ІДЕНТИФІКАЦІЇ ТА СЕРТИФІКАЦІЇ - Kurbatov, Oleksandr; Kravchenko, Pavlo; Poluyanenko, Nikolay; Shapoval, Oleksiy; Kuznetsova, Tetiana (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2019)
Ця стаття описує підхід до ідентифікації та сертифікації у децентралізованому середовищі. Протокол визначає шлях інтеграції блокчейн-технології та концепції web-of-trust для створення децентралізованої інфраструктури відкритих ключів зі зручним керуванням ідентифікаторами користувачів. Сутність схеми полягає у розмежуванні усієї інфраструктури на 2 рівня: рівень центрів сертифікації (постачальників послуг), які сумісно ведуть історію подій, що пов’язані з сертифікатами користувачів; та рівень кінцевих користувачів, систем та додатків. При створенні, оновленні та відкликанні сертифікатів, учасники вищого рівня досягають консенсусу відносно підтвердження пов’язаних з цим транзакцій, що забезпечує більш високий рівень валідності сертифікатів та синхронізацію їх стану між центрами сертифікації. У свою чергу учасникам нижчого рівня не потрібно виконувати складні процедури верифікації окремого сертифікату: на відміну від класичної Х.509 архітектури та web-of-trust підходу, максимальна кількість перевірок у ланцюжці може дорівнювати - двом. Важливою особливістю в такій системі є її здатність до відмови центрів сертифікації: у випадку відмови та/чи компрометації ключів одного центру сертифікації, інші учасники мережі продовжують безперебійно працювати з іншими, а технологія блокчейн може забезпечити неможливість додавання сертифікату центром, ключі якого були скомпрометовані, так як всі події в системі зв'язані за допомогою криптографічних методів. Зокрема, така система може використовуватися у Інтерні Речей (Internet of Things). Кожен індивідуальний сенсор повинен правильно комунікувати з іншими компонентами системи в цілому. Для надання безпечної взаємодії цих компонентів, вони повинні обмінюватися зашифрованими повідомленнями з можливістю перевірки їх цілісності та автентичності, схема надання котрих знаходиться в описаній схемі.