ДОЦІЛЬНІСТЬ ВИКОРИСТАННЯ ДОМЕНІВ ТИПУ HANDSHAKE У ПОРІВНЯННІ З КЛАСИЧНИМ DNS - Нємкова, Олена; Павлюк, Олександр-Юрій (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2024)
Анотація. Однією з ключових структур в сучасній мережі Інтернет є Система Доменних Імен (DNS). Її роль полягає у перетворенні машинних IP-адрес в зручний для людей формат доменів. Оскільки початково система не була спроектованою для глобального використання, у ході її популяризації з’явився ряд недоліків, пов’язаних зокрема з кібербезпекою: доступністю та конфіденційністю. Публічність та ієрархічність системи часто використовується для обмежень цензурою. У цій статті розглянуто доцільність використання альтернативного децентралізованого протоколу під назвою Handshake. За рахунок використання технології розподіленого реєстру Блокчейн він відходить від традиційної ієрархічної DNS в контексті реєстрацій, власності та контролю над доменними іменами. Ця зміна робить структуру децентралізованою, проте водночас виникає ряд недоліків. Handshake домени вимагають спеціального підходу для їх використання пересічними користувачами та започатковують репутаційні та технологічні ризики. В статті аналізуються технічні відмінності між Handshake та DNS, включаючи структуру, реєстрацію доменів та механізм резолвінгу. Розглядається вплив цих відмінностей на користувацький досвід, безпеку, цензуру, доступність та володіння доменами. Досліджуються тренди реєстрацій Handshake та традиційних доменних імен, що демонструє швидкий ріст популярності перших. Окремо виділено потенціал Handshake для корпоративного використання, зокрема для зниження ризику витоку внутрішніх доменних імен, а також посилення кібербезпеки за рахунок використання внутрішніх центрів сертифікації. Визначено обмеження протоколу Handshake та окреслено напрямки для подальших досліджень. Порівняльне дослідження виявило, що переваги протоколу Handshake пов’язані з анонімністю власників відповідних доменних імен, складністю їх блокування, а також з забезпеченим простором для інновацій. З іншого боку, DNS значно переважає у зручності користування, надійності, зрілості, підтримці існуючим програмним забезпеченням, та зменшеними репутаційними ризиками.