ДОСЛІДЖЕННЯ ТЕХНОЛОГІЇ ВИКОРИСТАННЯ OSINT ЯК НОВОЇ ЗАГРОЗИ З ДЕАНОНІМІЗАЦІЇ ОСОБИ В ІНТЕРНЕТ ПРОСТОРІ - Главацька, Анастасія; Ангельська , Оксана; Опірський, Іван (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2024)
У цій статті здійснюється ґрунтовне дослідження технології Open Source Intelligence (OSINT), яка відіграє значну роль у сучасному інформаційному суспільстві, пропонуючи нові методи збору та аналізу даних. Особлива увага приділяється аналізу загроз, пов’язаних з деанонімізацією осіб через використання відкритих джерел інформації в інтернет-просторі. Використання OSINT дозволяє збирати величезні обсяги даних з різних джерел, таких як соціальні мережі, форуми, новинні сайти та інші публічні ресурси, що може порушувати приватність користувачів. Детально розглядаються методи збору інформації з відкритих джерел, які можуть бути використані для деанонімізації осіб. Аналізуються потенційні ризики для конфіденційності, що виникають внаслідок доступу до великої кількості персональних даних. Обговорюються різні аспекти загроз, включаючи можливості для шахрайства, маніпуляцій та навіть шантажу, що можуть виникати через збір і аналіз відкритих даних. Також розглядається, як особиста інформація, публікувана користувачами в інтернеті, може використовуватися зловмисниками для здійснення різних видів атак. Оцінюється ефективність існуючих інструментів OSINT, представлено методики та практичні приклади їх використання. Стаття містить рекомендації для покращення цифрової безпеки користувачів, включаючи вдосконалення технічних засобів захисту інформації та підвищення обізнаності громадян про цифрову грамотність. Розглядаються можливості розробки нових підходів до забезпечення цифрової безпеки, зокрема через вдосконалення законодавства та формування етичних стандартів для використання OSINT. Окрему увагу приділено нормативно-правовим аспектам використання OSINT в Україні. Аналізуються основні законодавчі акти, що регулюють збір та обробку персональних даних, а також етичні принципи, які повинні дотримуватися під час проведення OSINT-досліджень. Розглядаються приклади порушень прав на конфіденційність та правові наслідки таких дій. Стаття також висвітлює практичні аспекти використання OSINT у контексті війни в Україні. Показано, як технології OSINT використовуються для виявлення та аналізу діяльності зловмисників, відстеження пересування та планів ворога. Представлено приклади успішного використання OSINT для ідентифікації російських військових злочинців та розслідування воєнних злочинів. Мета цієї статті полягає в дослідженні можливостей OSINT як інструменту деанонімізації в інтернет-просторі, аналізі потенційних ризиків для приватності та розробці рекомендацій для покращення цифрової безпеки. Результатом дослідження стало визначення стратегій та рекомендацій, які можуть сприяти балансу між національною безпекою та правами людини в цифровому просторі.