ЗАХИСТ ІНФОРМАЦІЇ В ЕЛЕКТРОННИХ ПОСЛУГАХ - Хавікова, Юлія (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2024)
У публікації досліджується проблема захисту інформації в контексті швидкого розвитку електронних послуг і зростаючих вимог до їх безпеки. Зазначено, що інтенсивне впровадження сучасних технологій у фінансові та інші інформаційно-комунікаційні системи призводить до збільшення обсягів електронних транзакцій та інформаційного обміну, що активізує потребу у високоефективних методах захисту. Основний акцент робиться на важливості використання багатофакторної автентифікації та сучасних криптографічних методів для запобігання несанкціонованому доступу до конфіденційної інформації та маніпуляцій з електронними транзакціями. Дослідження відзначає, що успішність сучасних інформаційно-комунікаційних систем значною мірою залежить від здатності їхніх компонентів ефективно захищати дані та забезпечувати надійність операцій для користувачів. Стаття досліджує сучасні підходи до захисту інформації при наданні електронних послуг, акцентуючи увагу на інноваційних рішеннях та технологіях, спрямованих на забезпечення конфіденційності, цілісності та доступності даних. Розглянуті аспекти включають впровадження машинного навчання для виявлення загроз, використання біометричних методів для автентифікації та застосування блокчейн-технологій для забезпечення безпеки транзакцій. Актуальність дослідження підкріплюється зростаючими вимогами до захисту персональних даних і фінансових операцій у віртуальному просторі, що вимагає постійного удосконалення інформаційної безпеки та впровадження передових заходів захисту.