J-FINDER – ВЕБ-ОРІЄНТОВАНА СИСТЕМА ПІДТРИМКИ ПРИЙНЯТТЯ РІШЕНЬ ПРИ ПОШУКУ РОБОТИ - Ткаченко, Ольга; Ткаченко, Костянтин; Ткаченко, Олександр; Вознюк, Владислав (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2024)
Метою статті є дослідження сучасних тенденцій щодо розробки систем підтримки прийняття рішень в сфері пошуку вакансій (за багатьма критеріями), надання варіантів рекомендацій щодо вакансій, найбільш адекватних шукачу роботи, його можливостям і потребам, розробки відповідного програмного забезпечення та визначення перспективних напрямків розвитку технологій розробки систем підтримки прийняття рішень (СППР). Методи дослідження включають в себе аналіз сучасних підходів до створення веб-орієнтованих систем та аналізу даних для забезпечення ефективності і точності рекомендацій, які буде надавати СППР. Основним завданням системи є враховування не лише освітніх показників (рівня теоретичних і практичних знань, компетентностей, навичок та вмінь, тощо) та наявного досвіду роботи, а й особистих інтересів і уподобань користувачів. Авторська веб-орієнтована СППР J-Finder ставить собі за ціль зіставлення профілів користувачів із наявними вакансіями на ринку праці. Особлива увага приділяється збору та обробці даних про ринок праці, що дозволяє системі J-Finder надавати актуальні та змістовні рекомендації користувачам (шукачам роботи чи працівникам кадрових відділів підприємств). Науковим результатом дослідження є створення авторської веб-орієнтованої СППР J-Finder, яка поєднує в собі адміністративну панель, відповідний вебзастосунок пошуку роботи, сервіси надання рекомендацій, аналізу статистики та базу даних. Адміністративна панель керує вмістом бази даних, а отже й вмістом веб-орієнтованої СППР (відповідно й вебзастосунку). Сервіси аналізу даних формують відповідну статистику для роботодавців і шукачів у візуальному чи табличному вигляді. Процес підтримки прийняття рішення приймає вигляд рекомендованих кожному користувачеві вакансій, згідно їхніх інтересів, освіти та професійних навичок. Висновком проведеного дослідження є наступне: розроблена веб-орієнтована СППР у сфері пошуку підходящої роботи є програмним забезпеченням підтримки процесів, які в наш час мають дуже велике і важливе практичне (економічне, соціальне, тощо) значення. Пошук роботи є важким процесом і потребує від людини багато часу і сил, тому автоматизація таких процесів з наданням відповідних рекомендацій для подальшого прийняття рішення щодо відповідності/невідповідності запропонованих вакансій є дуже корисною для шукачів роботи, що зробить цю діяльність більш зручною, простою, більш інформативною та комфортною.