РОЗРОБКА КОРПОРАТИВНОЇ ОСВІТНЬОЇ ІНФОРМАЦІЙНОЇ СИСТЕМИ ЗА ДОПОМОГОЮ МЕТОДІВ МАШИННОГО НАВЧАННЯ ТА МЕТОДИК ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ІНФОРМАЦІЙНОЇ БЕЗПЕКИ - Ананченко, Олексій (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2023)
У статті представлено концепцію та технічні аспекти розробки корпоративної освітньої інформаційної системи (КОІС) з використанням методів машинного навчання і сучасних підходів до забезпечення інформаційної безпеки. Запропоноване рішення орієнтоване на навчальні заклади і забезпечує адаптивне управління освітнім процесом, оптимізацію ресурсів та підвищення захищеності інформації. Основний акцент зроблено на розробці архітектури системи, що включає ефективне розміщення серверів, використання технології контейнеризації, моніторинг системи, контроль версій та застосування протоколів безпеки для захисту даних і системи в цілому. Запропоновано використання двох серверів: один для основних обчислювальних завдань, зберігання даних та підтримки основних сервісів, а інший для резервного копіювання, моніторингу і захисту від несанкціонованого доступу. Для підвищення гнучкості та масштабованості системи застосовано технологію контейнеризації Docker, що дозволяє ізолювати процеси та спрощує інтеграцію з хмарними сервісами. Важливою складовою є інтеграція зовнішнього моніторингу, яка забезпечує контроль за доступністю сервісів у режимі реального часу. Також акцент зроблено на використанні посилених фаєрволів і резервних інтернет-з'єднань для підвищення стійкості системи до кіберзагроз і кібератак. Функціональні можливості системи включають інтуїтивно зрозумілий інтерфейс з низкою інтерактивних віджетів, таких як інформація про нещодавно зареєстровані курси, завантаження навчальних матеріалів, інтегрований календар, відображення графіків результативності та списки завдань. Користувачі можуть швидко отримувати інформацію про свій прогрес і планувати наступні кроки в освітньому процесі. Важливим рішенням стало відмовлення від створення власного корпоративного чату на користь впровадження готових рішень з високим рівнем безпеки та підтримкою командної роботи. Це дозволяє значно оптимізувати використання ресурсів та зосередитися на розвитку основних функцій системи. Крім того, запропоновано використання систем контролю версій для ефективного управління проектами, що дозволяє ізолювати різні етапи розробки та мінімізувати ризики виникнення помилок. Запропонована концепція корпоративної освітньої інформаційної системи забезпечує комплексний підхід до управління навчальним процесом з урахуванням вимог сучасних технологій, підвищує ефективність навчання та гарантує високий рівень захищеності даних.