СТРУКТУРНА МОДЕЛЬ СИСТЕМИ ОЦІНЮВАННЯ КІБЕРБЕЗПЕКИ ХМАРНИХ СЕРВІСІВ ОБ’ЄКТІВ ІНФОРМАЦІЙНОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ - Іванченко, Ігор; Педченко, Євгеній (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2024)
Під час даного дослідження продемонстровано структурну модель системи оцінювання кібербезпеки хмарних сервісів об’єктів інформаційної інфраструктури, що має на меті застосування для оцінки всіх публічних хмарних сервісів. Розроблено структурну модель системи оцінювання кібербезпеки хмарних сервісів, що складається з 11 параметрів оцінки модулів, а саме: мережевого, збереження даних, серверного, віртуалізації, операційної системи, контейнеризації, безперервної роботи, додатків та обробки даних. Для розробленої структурної моделі системи оцінювання представлено всі модулі, що є задіяними під час оцінки використовуваного хмарного сервісу, а також представлено формули обчислення кожного із 1 параметрів оцінки, що є задіяними вданій системі. Для розробленої структурної моделі системи оцінювання розроблено схематичне зображення, яке демонструє залежність усіх компонентів системи та використаних параметрів оцінювання хмарних сервісів, а також представлено взаємодію з базою даних, що розміщує всю інформацію про питання, відповіді, рекомендації та проведені оцінки аудитором. Додатково на схемі можна побачити процес запису результатів оцінювання до бази даних. Представлено візуалізацію результатів проведеної оцінки шляхом формування окремої веб-сторінки, дані для якої беруться із таблиць бази даних, що містять результати проведеної оцінки та відбувається представлення рекомендації, щодо можливості використання чи не використання хмарного сервісу в продуктивному середовищі компанії на основі отриманих балів по результатам оцінювання 11 модулів. Додатково, представлена можливість вивантаження результатів оцінювання в окремий звіт, що може бути представлений керівництву компанії для прийняття фінального рішення. Тому, в даній роботі описано використані модулів та баз даних для побудови структурованої моделі системи оцінювання, а також алгоритм оцінювання кіберзахищеності хмарного сервісу та надання фінального висновку, щодо рекомендації використання чи невикористання оцінюваного хмарного сервісу.