ОТРИМАННЯ ТА ОБРОБКА ГЕОПРОСТОРОВИХ ДАНИХ ЗА ДОПОМОГОЮ MATLAB MAPPING TOOLBOX - Mekhdiyeva, Banovsha; Rustam, Guluzade; Ivanova, Liliia; Korshun, Natalia; Skladannyi, Pavlo (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2019)
У статті розглянуті проблеми забезпечення водою, необхідною для потреб населення і народного господарства в світовому масштабі і для Азербайджану зокрема. Одним із засобів для накопичення і зберігання запасів води є водосховища - штучні водойми, утворені, як правило, в долині річки водопідпірними спорудами для накопичення і зберігання води з метою її використання в народному господарстві. У статті розглянуті основні параметри водосховищ, такі як: обсяг, площа дзеркала і амплітуда коливання рівнів води в умовах їх експлуатації, а також режими їх роботи, що стали основою для побудови математичної моделі каскадного водосховища, яка достовірно описує гідрологічні процеси, котрі мають місце в водосховищах. Моніторинг стану водосховищ дозволить планувати заходи, моделювати ситуацію, яка може виникнути на інших водосховищах, що складають каскад, формувати прогнози. У статті представлена модель обробки даних в середовищі швидкої розробки додатків MATLAB, яка є одним з найбільш затребуваних програмним забезпеченням в світі. Модель побудована на методі розрахунку диференційних індексів, що спираються на дані мультиспектральних знімків. Наявність великої кількості додавань до основної програми у вигляді тулбоксів, або наборів спеціалізованих інструментів, дозволяє застосовувати MATLAB в найрізноманітніших областях програмування. Набір Mapping Toolbox спеціально розроблений для застосування найбагатших можливостей MATLAB для роботи з геопросторовими даними. У даній статті показується, як використовувати інструменти Mapping Toolbox на всіх стадіях роботи з ними – від отримання та імпорту в робочий простір програми, обробки і подальшого виведення результатів у вигляді файлів або готових електронних мап. В якості прикладу обрана задача виявлення і картографування гідрологічних об'єктів, що складають каскад водосховищ на найбільшій водній артерії Азербайджану – річці Кура.