АЛГОРИТМИ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ В РОЗРОБЦІ ІГОР - Трофименко, Олена; Дика, Анастасія; Лобода, Юлія; Толокнов, Анатолій; Бондаренко, Максим (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2025)
Статтю присвячено висвітленню питань можливого використання алгоритмів штучного інтелекту (ШІ) у сферу розробки ігор. Через зростання складності відеоігор (ігрових механік, різнопланових сюжетів, ігрового оточення) стає все більш актуальним ефективне застосування новітніх технологій ШІ для розробки відеоігор. Метою роботи є дослідження алгоритмів ШІ щодо можливого застосування у розробці відеоігор та ігровому процесі. Гіпотезою дослідження є те, що використання ШІ у розробці ігор (GameDev) може призвести до скорочення витрат на розробку. На ШІ можна перекласти задачі генерування текстур ландшафту ігрового середовища, адаптивно змінюваного відповідно дій реальних персонажів. Діалоги фонових неігрових персонажів (Non-Player Character, NPC) та звукові ефекти можна згенерувати за допомогою ШІ. Ба-більше, ШІ може генерувати й самі неігрові персонажі, при цьому поведінка таких персонажів може змінюватися, залежно від дій реальних гравців, що створює захопливий ігровий досвід гравців. Такий підхід здатен не лише зменшити вартість та тривалість виробництва, а й позитивно вплинути на різноманітність ігрового процесу. У статті розглянуто та систематизовано алгоритми ШІ, які можуть бути використані у розробці ігор, наведено приклади, розглянуто специфіку та переваги їх використання. Для цього використано методологію дослідження, яка поєднала аналіз літературних джерел та проведення дослідження на основі відомостей про впровадження ШІ у GameDev. З’ясовано, що алгоритми ШІ мають великий потенціал ефективного впровадження у GameDev, адже їх впровадження допомагає урізноманітнити ігровий процес, надає унікальний досвід гри кожному гравцю. Гравець отримує значну свободу дій, різні можливі динамічно змінювані сценарії та діалоги з неігровими персонажами. ШІ може не лише реагувати на дії гравця, а й змінювати оточення для того, щоб ігровий процес був цікавим і захопливим для гравця, не залежно від рівня його прогресу в грі. Впровадження технологій ШІ в GameDev здебільшого показує гарну ефективність, але вони потребують високої кваліфікації розробників та врахування ризиків у процесі його впровадження.