СИСТЕМНИЙ АНАЛІЗ ЦИФРОВИХ СЛІДІВ У ІНФОРМАЦІЙНО-ОСВІТНІЙ СИСТЕМІ УНІВЕРСИТЕТУ - Лахно, Мирослав (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2025)
В умовах стрімкого розвитку цифрових технологій і зростання кіберзагроз для інформаційних систем, які широко використовуються в багатьох галузях людської діяльності, актуальність засвоєння компетентностей з інформаційної безпеки (ІБ) стає все більш очевидною. Підготовка здобувачів вищої освіти (далі здобувачів ВО) закладів вищої освіта (далі ЗВО) у галузі ІБ не лише розширює їхні професійні компетентності, але й відіграє ключову роль у формуванні кваліфікованих спеціалістів, здатних ефективно вирішувати нові виклики у сфері кіберзагроз. Такі спеціалісти матимуть проактивну позицію й здатність до самоорганізації в умовах постійно змінюваних кіберзагроз, що особливо важливо в бізнес-процесах, які побудовані на цифрових технологіях. У цій роботі запропоновано алгоритм для системи підтримки ухвалення рішень (СПУР), спрямований на підвищення якості освіти й рівня захищеності цифрового освітнього середовища ЗВО (далі (ЦОС університету – ЦОСУ). Алгоритм заснований на аналізі цифрових слідів (ЦС) користувачів і може бути впроваджений в модель інтелектуального помічника для ЦОСУ. Суть запропонованого підходу полягає у використанні матричної факторизації ЦС користувачів, що дозволяє більш ефективно керувати й аналізувати інформацію про дії здобувачів ВО і науково-педагогічного/педагогічного персоналі у цифровому просторі. Однією з ключових переваг цього підходу є його здатність розв'язувати проблему розвитку компетентнісного профілю здобувачів ВО, особливо у сфері ІБ. Зазначений алгоритм сприяє більш глибокому розумінню й засвоєнню необхідних навичок, що зі свого боку значно підвищує ступінь захищеності ЦОСУ й комп’ютерних систем ЗВО. В умовах зростання кількості кіберзагроз і підвищення складності їхніх проявів, запропоновані рішення допомагають забезпечити надійний захист освітньої інфраструктури й сприяють підготовці спеціалістів, готових до вик